'POLITIKA ODVRAĆANJA'

Buljević i ministri obrane NATO-a raspravili 'nuklearnu politiku'

15.06.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a, na kojem se razgovaralo o pripremama za predstojeći samit Saveza u Varšavi u srpnju, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane (MORH)

Prema priopćenju, ministri obrane su raspravljali o specifičnim pitanjima nuklearne politike u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja te odobrili preporuke u cilju snaženja NATO-ovog sustava odvraćanja. Politika odvraćanja i obrane, dodaje se, bit će jedna od glavnih tema samita.

Ministri obrane također su se suglasili o jačanju istočnog krila NATO-a te raspravljali i o drugim sastavnicama odvraćanja, uključujući implementaciju RAP-a (Akcijski plan za spremnost), širim implikacijama ruske nuklearne strategije, cyber obrani te civilnoj pripremljenosti.

U okviru sjednice Povjerenstva NATO – Ukrajina ministri su raspravljali o napretku Ukrajine vezano uz razvoj okvira za reformu obrambenog i sigurnosnog sektora vođenog u bliskoj suradnji sa Savezom, a iskazana je i podrška za paket potpore za Ukrajinu koji bi trebao biti potvrđen na varšavskom samitu.

Sastanak ministara obrane završen je sjednicom tijekom koje je fokus bio na doprinosu Saveza u pogledu projiciranja stabilnosti izvan njegovih granica. Tom su prilikom ministri razmijenili stajališta o potpori NATO-a Iraku povodom zahtjeva iračke vlade o provedbi obuke i pružanju potpore zrakoplovima AWACS unutar globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, razmotrili učinkovitost aktivnosti Saveza u Egejskom moru i razmijenili stajališta o daljnjem djelovanju u pogledu misije Resolute Support u Afganistanu u 2017.

Na marginama sastanka ministar Buljević sastao se s gruzijskom ministricom obrane Tinatin Khidasheli i razmijenio mišljenja o sigurnosnoj situaciji u Europi i europskom susjedstvu te o mogućnostima jačanja bilateralne obrambene suradnje.