prvi veliki ovosezonski požar

[FOTO/VIDEO] Borba s vatrenom stihijom na Čiovu: Sedam sati je gotovo stotinu vatrogasaca gasilo požar dok ga nisu stavili pod kontrolu

10.07.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Oko 12 sati na Čiovu između Okruga Gornjeg i Okruga Donjeg buknuo je šumski požar, a požar je u jednom trenutku gasilo preko stotinu vatrogasaca

Uzrok požara još nije poznat, a izgorjelo 50 hektara niskog raslinja, borove šume i maslinika.

Požar je napokon u večernjim satima stavljen pod kontrolu, nakon gotovo sedam sati gašenja i to najviše zahvaljući zračnim snagama. Angažirana su tri kanadera te dva helikoptera. Unatoč vjetru koji je otežavao gašenje vatru su ipak uspjeli obuzdati javlja Dnevnik HTV-a.

Na terenu su zemaljske snage. 91 vatrogasac, 27 vatrogasnih vozila s trogirskog, kaštelanskog, solinskog i splitskog područja. Napokon je otvorena i cesta prema Okrugu Gornjem, tako da su brojni mještani i turisti napokon mogli doći do svojih domova i apartmana. - Vatrogasci ostaju i dalje. Slijedi sanacije i čuvanje požarišta. Potom će uslijediti očevid nakon čega ćemo znati točan uzrok ovoga požara, dodala je.

Slobodna Dalmacija javlja da je požar pod kontrolom, te da kuće nisu više ugrožene. Izgorjela je samo jedna baraka, a katastrofu su spriječile zračne snage.

Gorjeli su maslinici, makija i borova šuma, a vatra se približila i kućama.

Područje su iz zraka gasila tri kanadera, a do njihova dolaska gasio ga je i helikopter, koji je potom povučen. Na terenu je više od 100 vatrogasaca, iz JVP-a Trogir i Split, DVD-a Okrug, Trogir, Slatine, Marina, Seget-Vranjica, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin i Vranjic te DVIP Split. Gore maslinici, makija i borova šuma, a zračne snage obranile su kuće, javlja Dnevnik.hr.

'Mještani su poprilično uznemireni. Promet je zatvoren i nikoga ne puštaju, puštaju samo automobile koji odlaze s ovog područja. Maloprije je pošao čovjek s terenskim automobilom koji želi doći do požarišta jer su mu tamo žena i djeca pa su ga ipak pustili. Oko 100 vatrogasaca je na terenu i još će ga dugo čuvati.

Kako javlja Slobodna Dalmacija uspaničeni turisti obližnjeg kampa dali su se u bijeg.

'To vam je zato što su turisti krenuli bježati kada je planulo. Dolje vam je kamp i imaju dva restorana pa je krenuo zbjeg stranih registracija, to je bio prizor. Ali kako su dolazili vatrogasna vozila morala se spriječiti blokada ceste pa se zabranilo i prometovanje i iz tog smjera', kazao je mještanin.

  • +15
Požar na Čiovu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL