klimatske promjene

Bujične poplave na sjeveroistoku SAD-a, pod toplinskim valom 25 posto stanovništva

17.07.2023 u 06:43

Bionic
Reading

Već dobro natopljena Nova Engleska sprema se za nove oborine, a državni meteorološki centar je upozorio da će ekstremnim vrućinama biti izložena četvrtina američkog stanovništva.

Dijelove Nove Engleske i područja uz srednji Atlantik pogodit će oluje s obilnim kišama. Nevrijeme se među ostalim očekuje u New Yorku, Bostonu i Philadelphiji

"S obzirom da je tlo jako natopljeno kišama u proteklih desetak dana, nastat će pogodni uvjeti za bujične poplave", upozorio je centar.

Guvernerica New Yorka Kathy Hochul pozvala je stanovnike da odgode putovanja dok ne prođe kiša, jer bi automobile mogle odnijeti poplave.

Meteorološki centar je također najavio mogućnost pojave tornada i odrona tla.

Najmanje četvero ljudi poginulo je u subotu u poplavama u dijelu gradiću Upper Makefield u Pennsylvaniji, 30-tak kilometara od Philadelphije, objavila je lokalna policija. Spasioci još tragaju za troje nestalih - devetomjesečnim dječačićem, njegovom dvogodišnjom sestrom i jednom odraslom ženom.

Bujične poplave divljaju posljednjih dana sjeveroistokom zemlje, osobito Vermontom čiji je glavni grad Montpelier katastrofalno poplavljen, a za ponedjeljak je oglašen novi alarm.

Osim tog područja, meteorolozi su upozorili na obilne kiše u dijelovima središnjeg SAD-a i doline Mississippija te u istočnom Teksasu, dijelovima Arkansasa i Louisiane te dijelovima obale Meksičkog zaljeva.

Alarm na velike vrućine izdan je za pacifički sjeverozapad i Kaliforniju, preko Srednjeg Zapada pa sve do Floride. U nekim područjima, poput Nevade i Arizone očekuju se temperature do 46 stupnjeva.

Toplinskom valu ukupno će biti izloženo oko 80 milijuna ljudi, objavio je centar.