STRAH OD RADIKALA

Bugarski grad zabranio burke, hoće li i država?

28.04.2016 u 16:51

Bionic
Reading

Bugarski grad Pazardžik jučer je u potpunosti zabranio nošenje burke na prijedlog zastupnika ultranacionalističkog Nacionalnog fronta za spas Bugarske (NFSB) u gradskom vijeću

Prijedlog zastupnika krajnje desnice podržalo je 39 od ukupno 41 gradskog zastupnika koji su nakon donošenja odluke priopćili kako je 'pokrivanje lica na javnim mjestima nespojivo s uvriježenim društvenim normama te potkopava sigurnost građana'.


Inače, u tom gradu na jugu Bugarske, u kojem živi zajednica selafija, ultrakonzervativne sekte nastale iz sunitskog islama, već godinama gradske vlasti pokušavaju nametnuti zabranu pokrivanja lica.

Jedan od prijedloga koje je ranije iznio gradonačelnik Todor Popov iz stranke centra GERB jest da se burke ne smiju nositi u javnim institucijama. No na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća Popov je odbacio prijašnji prijedlog te je glasovao za restriktivniji zakon.
 
Jedini koji su odbili prijedlog su dvojica zastupnika romske manjine iz stranke Euroroma.

Prema novousvojenom zakonu koji stupa na snagu idućeg tjedna, burka se neće smjeti nositi na svim javnim mjestima, uključujući parkove, gradske vrtove, škole te u javnom i privatnom prijevozu. Izuzetak su tek kulturni događaji i privatne prostorije.

Kazna za ignoriranje zakona iznosi 150 eura dok će recidivistica platiti čak 500 eura kazne.
 
U Pazardžiku, inače, žive uglavnom Romi, no grad je postao utvrda radikalnih muslimana. Prošlog ljeta bugarski tužitelji su podigli optužnice protiv 14 selafija, među kojima je i kontroverzni imam Ahmed Musa, zbog povezanosti s tzv. Islamskom državom.

Zabrana iz Pazardžika naišla je na veliko zanimanje medija i javnosti jer idućih dana u bugarskom parlamentu slijedi glasovanje za zabranu burki na nacionalnoj razini, što je predložila nacionalistička koalicija predvođena Domoljubnim frontom, a koju čine još NFSB i VMRO.