MINISTAR ENERGETIKE:

Bugarska nije odustala od Južnog toka!

09.06.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Bugarska nije odustala od planova izgradnje plinovoda Južni tok kojim bi se ruski plin dopremao u Europu, rekao je u ponedjeljak ministar energetike Dragomir Stojnev i dodao da je realizacija tog Gazpromovog projekta ušla u nepovratnu fazu

Službena Sofija u nedjelju je objavila da je nakon kritika Bruxellesa i Washingtona obustavila pripreme za izgradnju rusko-talijanskog plinovoda Južni tok, koja je trebala početi ovog ljeta u Bugarskoj.

Osmišljen da bi zaobišao Ukrajinu, plinovod je potaknuo napetosti između EU-a i Rusije pošto je Bruxelles prošli tjedan zatražio od Sofije da prekine pripreme za gradnju dok se ne donese presuda o tome je li projekt usklađen s europskim zakonima.

Stojnev je u ponedjeljak naglasio da je siguran da će se Južni tok izgraditi kad se razjasne sporovi. 'Ako situaciju razmotrimo strateški i bez emocija, čini se da je projekt Južni tok nepovratan, te da je važan i za Bugarsku i za Europu', rekao je Stojnev.

'Uvjeren sam da će se naći rješenje za sva otvorena pitanja', dodao je bugarski ministar.

Odgovorajući na pitanje o odluci Bugarske da zaustavi pripreme za izgradnju plinovoda, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se izvješće još provjerava.

'Prerano je za komentar, moramo provjeriti', rekao je Peskov.

Bugarski premijer Plamen Orešarski rekao je nakon sastanka s američkim senatorima u nedjelju da je 'naredio prekid radova na pokretanju izgradnje Južnog toka". "Odluku ćemo donijeti nakon savjetovanja s Bruxellesom', rekao je Orešarski.

Europska komisija pozvala je u utorak Sofiju na prekid gradnje Južnog toka objasnivši da Bugarska ne poštuje europska pravila za javne natječaje.