VESELJE U RODNOM GRADU

Bugari slave novu brazilsku predsjednicu

01.11.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Bugarska obitelj nove brazilske predsjednica Dilme Rousseff, čiji je otac bugarski emigrant, u ponedjeljak joj je čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima, poželjevši joj 'odvažnost' u realizaciji njezinih ciljeva

U Gabrovu, rodnome gradu njezina oca, rođakinja Točka Kovačeva rekla je kako je uvjerena da će 'Dilma realizirati želje i nastojanja Brazilaca' te joj je poželjela dobro zdravlje i odvažnost. Oko 60.000 stanovnika grada Gabrova s velikim je interesom u nedjelju razgledalo izložbu fotografija obitelji Dilme Rousseff otvorenoj u gradskome muzeju. 'Iznenađena sam brojem posjetitelja', kazala je Kovačeva, dodavši kako se nada da će se u idućih godinu dana uspjeti susresti s poznatom rođakinjom.

'S velikom radošću i ponosom doznala sam vijest o Dilminoj pobjedi na izborima', rekla je za France presse Ralica Neguencova, druga njezina rođakinja, spomenuvši bugarsko podrijetlo nove predsjednice. 'Dilma Rousseff žena je koja je u svemu uspjela zahvaljujući svojoj odvažnosti i svojem karakteru. Želim joj puno sreće.'

Tijekom izborne kampanje Dilma Rousseff bugarskim je novinarima nekoliko put iznijela želju o posjetu rodnoj zemlji svojeg oca.

Petar Rusev pobjegao je iz Bugarske zbog političkog progona komunista, najprije u Francusku, potom u Argentinu te na kraju u Brazil, gdje se skrasio uzevši ime Pedro Rousseff. Oženio se za učiteljicu iz Belo Horizontea i s njome dobio troje djece. Dilma, drugo dijete, rođena je 1948. godine.

Gradonačelnik Gabrova Nikolaj Sirakov izjavio je kako su stanovnici grada iznimno ponosni na pobjedu Dilme Rousseff. 'Oni koji se bore i uspijevaju', mudro je zaključio.