E-GRAĐANIN ZA SVE

Budu li izbori usred ljeta, evo kako možete glasati izvan prebivališta

20.06.2016 u 07:07

Bionic
Reading

Most traži izbore u rujnu, SDP u srpnju, svatko sa svojom računicom i razlozima. Kao glavni razlog zašto bi izbori trebali biti na kraju ljeta mostovci navode činjenicu da su ljudi na godišnjim odmorima, ali i da će velik broj ljudi, posebno iz Slavonije, raditi u sezoni na moru

Uz to, kako je naveo Božo Petrov, šef Mosta, 'u svim kulturnim zemljama izbori se ne održavaju u srpnju i kolovozu, nego u rujnu'. I u pravu su mostovci - izbori se u pravilu ne održavaju ljeti, ali s druge strane glasati se danas može, lakše no ikad, svugdje.

Zahvaljujući sustavu e-građani, u svega nekoliko klikova mišem ili dodira po pametnom telefonu moći ćete do određenog datuma koliko god puta budete željeli podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača.

Stvar funkcionira vrlo jednostavno i jedino što morate je otići u bilo koju poslovnicu FINA-e popuniti formular, nakon čega ćete dobiti aktivacijski kod, a potom će na vašu e-mail adresu stići link preko kojeg možete pokrenuti ePass upisivanjem aktivacijskog koda. Ako pak želite obaviti sve preko mobitela, potrebno je u formularu prekrižiti aplikaciju mToken, potom je skinuti na svoj mobitel i pratiti upute.

Nakon toga i dok kao sezonac radite ili se odmarate negdje, možete glasovati u vrijeme izbora - samo je važno da se registrirate na vrijeme putem sustava. Za izbore održane u studenom rok za prijavu u sustav bio je dvanaest dana prije samog glasanja. Hoće li tako biti i u slučaju prijevremenih izbora, valja pratiti jer izlazak na izbore je građanska dužnost.

432954,432938,432987,432984