MILANOVIĆ SMIRUJE

'Budite mirni i spokojni, ali moramo imati širom otvorene oči'

14.11.2015 u 09:18

Bionic
Reading

'Budite mirni i spokojni. Vladi je prije svega interes zaštita nacionalne sigurnosti i hrvatskih građana', poruka je koju je nakon napada u Parizu hrvatskim građanima s izvanredne press konferencije u Banskim dvorima uputio premijer Zoran Milanović

'Teroristički napad u Parizu, čiji se počinitelji još ne znaju, potresao je Europu i predstavlja udar na temeljne ljudske vrijednosti. Izražavam tugu i bol zbog velike francuske nacije koja je kolijevka slobode. Zatvaranje i žice neće pomoći da se ovakve stvari ne događaju. Na najvećoj smo mogućoj razini spremnosti da zaštitimo građane i osiguramo i sigurnost i normalnost života', kazao je Milanović na press konferenciji u Vladi.

Poručio je da ovo nije rutinska situacija, no da je ne bismo trebali povezivati s izbjegličkom krizom. 'Razgovarao sam s predsjednicom i rekao joj da su sve službe koje su pod ingerencijom Vlade u pripravnosti. Spremni smo zaštititi interese Hrvatske i reagirati prema potrebi. Nadam se da nećemo odstupati od onoga što radimo protekla dva mjeseca, no prvi cilj je da štitimo mir građana', kazao je Milanović.

Hrvatska u ovom trenutku surađuje s europskim i NATO partnerima, a premijer je potvrdio da je Vlada u kontaktu i s Croatia Airlinesom kako bi se iz Pariza organizirao brzi transfer za hrvatske građane koji to žele.

'Budite mirni, budite spokojni, ali moramo imati širom otvorene oči jer je svijet grub i nasilan', kazao je Milanović, uvjeren da je Hrvatska jedna od sigurnijih država.

Milanović na pitanje novinara nije konkretno odgovorio razmišlja li se o zatvaranju granica za izbjeglice.

'Na tako kompleksna pitanja u ovom trenutku nema jasnih odgovora, a kada se donese odluka, bit će jasnije. Ne bih povezivao izbjegličku krizu s napadima u Parizu jer to trenutno nitko i ne radi. Osim toga, nešto slično, ali manjeg razmjera dogodilo se i prije godinu dana u Parizu, a tada nije bilo izbjegličke krize. Radimo sve što je potrebno da zaštitimo spokoj i sigurnost ljudi', kazao je Milanović.

Priznao je da, naravno, sada postoji opasnost da se kod građana pojavi strah, no smatra da se tome moramo suprotstaviti. 'Možemo se zaštititi, sve radimo u koordinaciji s partnerima. Mogu i moram ponoviti ljudima da budu mirni i da se ne prepuste malodušju i strahu', kazao je Milanović.

Upitan zašto vjeruje da je Hrvatska sigurna zemlja, Milanović je kazao: 'Manja smo zemlja, manje izloženi, biramo riječi, šaljemo poruke tolerancije, mira i ljubavi. sjećate se da sam rekao da su to naša islamska braća. Zašto je napadnuta Francuska, teško je odgovoriti. Ima pitanja na koje još uvijek nema odgovora', kazao je Milanović, dodavši kako zasad nema informacija da među nastradalima u Parizu ima hrvatskih državljana.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još nije primilo nikakvu službenu obavijest francuskih nadležnih institucija o državljanstvu žrtava sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu, priopćili su jutros iz MVEP-a.

'Veleposlanstvo RH u Francuskoj u stalnom je kontaktu s francuskim nadležnim tijelima i čim budemo imali službene informacije, objavit ćemo ih', kažu u MVEP-u.

Ministarstvo je osudilo 'ovaj suludi teroristički akt' te izrazilo sućut obiteljima i prijateljima žrtava, francuskom narodu i vladi.

Na svom Twitteru sućut je izrazila i Vlada.