VELIKE TEŠKOĆE U PROMETU

Buđenje na - 20 stupnjeva, magla i jak vjetar

08.02.2012 u 07:57

Bionic
Reading

Živimo u jednom od najhladnijih početaka veljače u posljednjih 50-ak godina. Jutros su temperature bile niže i od -20 stupnjeva. Problemi sa snijegom i dalje su najveći u dalmatinskom zaleđu. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub

Olujna bura stvara dodatne teškoće, na pojedinim mjestima snježni su nanosi viši od dva metra. Najteže je na vrgoračkom i imotskom području. Uz vatrogasce i vojsku, i pripadnici GSS-a pomažu ljudima zatočenima u više od stotinu sela i zaselaka.

U Šibensko-kninskoj županiji naleti bure i dalje otežavaju promet, zatvorena je državna cesta D1, a još nije probijena cesta Knin – Kistanje - Kapela.

Na senjskom području bez struje su sela u zaleđu Senja, Sv. Jurja i gotovo svi potrošači na potezu od Sv. Jurja do Karlobaga.

U Splitu se život još nije vratio u normalu. Oko 600 je ozlijeđenih, i dalje nema nastave. Građani misle da je zakazala gradska vlast, razmišljaju o odšteti. Tako bi se grad mogao naći u ozbiljnim financijskim teškoćama, koje iznose nekoliko desetaka milijuna kuna. Da su zahtjevi građana utemeljeni, potvrdili su i na splitskome Pravnom fakultetu pozivajući se na Zakon o komunalnom gospodarstvu.

No u Stožeru za zaštitu i spašavanje smatraju da su gradske službe odlično odradile posao kad je riječ o čišćenju snijega i normalizaciji života. Štoviše, dio krivnje prebacili su na građane. Tvrde da su se Splićani trebali bolje organizirati i očistiti snijeg ispred svojih zgrada, pa ni prijeloma ne bi bilo toliko. No gradonačelnikovi kritičari upozoravaju da ni mnoge javne površine, poput rive, nisu očišćene te traže njegovu ostavku.

Velike teškoće u prometu

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama i dalje su na snazi na većini cesta.

Magla smanjuje vidljivost na autocesti A3 Bregana - Lipovac, od Nove Gradiške do Slavonskog Broda. Na Istarskom ipsilonu i na širem riječkom području zbog jakog vjetra vozi se otežano.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme te ako je moguće odgode putovanja.

Nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina D50 i D27), autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj - Karlobag - Sveta Marija Magdalena (D8), D1 Udbina - Gračac - Knin, D25 Gospić - Karlobag, D39 Aržano - Cista Provo, D52 Špilnik - Korenica, D54 Maslenica - Zaton Obrovački, D59 Knin - Kistanje - Kapela, D218 Brotnja - Sučević, D425 Čeveljuša - Karamatići, D506 Dobroselo - Mazin i D523 Šmrika - Križišće.

Samo za osobna vozila otvoreni su: Paški most, most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku, Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Senja i ŽC Bjelopolje - Donji Lapac.

Na graničnim prijelazima nema duljih čekanja.

U prekidu su trajektne linije: Brestova - Porozina, Valbiska - Merag, Valbiska - Lopar, Jablanac - Mišnjak, Prizna - Žigljen, Split - Supetar, Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli i Split - Rogač.

Na riječkom području u prekidu su sve katamaranske linije.

Iz Zadra ne plove katamarani prema Premudi, Silbi i Olibu.

Na splitskom području u prekidu su brzobrodske linije: Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Korčula - Hvar - Split, Jelsa - Bol - Split i Vis - Hvar - Split.