BROJ JEDAN

Brown sudi i u 103. godini

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 13:33
  • Objavljeno 20.09.2010 u 11:39
wesley e. brown

wesley e. brown

Izvor: tportal.hr / Autor: www.webinnofcourt.org/tportal.hr

Jedva viri iza stola. Tijekom saslušanja pomaže si bocom kisika. Znade i zaplakati, a u zadnje vrijeme povjeravaju mu kraće procese. Prije onih duljih osjeća potrebu upozoriti odvjetnike da možda neće dočekati kraj suđenja. Tako New York Times opisuje Wesleyja E. Browna, suca Okružnog suda koji sa 103 godine juriša na američki rekord

Čovjek je toliko dugo na Zemlji da podsjeća na Broja 1 iz stripa Alan Ford: još je tijekom 2. svjetskog rata bio najstariji u svojoj jedinici sa 37 godina. Za mjesto na Okružnom sudu se prvi put prijavio za mandata predsjednika Harryja Trumana, no imenovao ga je tek John F. Kennedy

Pa ipak, kolege tvrde da Brown itekako funkcionira u mentalnom smislu, iako oni koji ga znaju dulje pamte da je današnji 'medeni', 'simpatični', 'inspirativni' čičica nekad bio na glasu po temperamentu, borbenosti, kašnjenju i modnom stilu koji nije osobito mario za konvencije.

U mnogim zemljama koje se ne uzima za primjer učinkovitosti i neovisnosti sudske vlasti takvi bi slučajevi vjerojatno dobili tretman skandala. No Wesley E. Brown je u SAD-u zapravo tek malo ekstremniji primjer cijelog sustava. Neobična stavka američkog Ustava omogućuje saveznim sucima da nastave raditi i nakon 65. godine života, 'dokle god se dobro ponašaju'. No očekivana životna dob u međuvremenu se gotovo udvostručila, a 'napola umirovljeni' suci čine oko 20 posto radne snage na saveznim sudovima. Od 1999. godine naovamo, samo se deset puta dogodilo da odbor sudaca isključi kolegu zbog nesposobnosti da obnaša svoju dužnost.

'Nadam se da će dan kada postanem nesposoban za obavljanje ovog posla biti dan kada ću izaći iz sudnice s nogama naprijed', izjavio je Brown. I ima još jedan rekord za srušiti: savezni sudac Joseph W. Woodrough (1873-1977) dijelio je pravdu do 104. godine života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi