NESTALE 63 OSOBE

Broj žrtava u sibirskoj hidrocentrali popeo se na 12

18.08.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Dvanaest osoba je poginulo, a deseci se vode kao nestali nakon nesvakidašnje nesreće koja se u ponedjeljak dogodila na jednoj od najvećih hidrocentrala u Rusiji i koja je ozbiljno poremetila opskrbu električnom energijom na tom području.

Hidrocentrala Sajano Čučenskaja u pokrajini Hakasiji u Sibiru, u blizini mongolske granice, oko 4.300 km od Moskve, sasvim je prestala s radom nakon nesreće.

Nju je uzrokovao nagli porast tlaka vode u jednoj od deset turbina, kojega uzrok još nije poznat, izjavili su čelnici.

Centrala, na rijeci Jeniseju, jedna je od najvećih u svijetu, kapaciteta 6,4 milijuna kwh. Njezina brana je visoka 245 m i duga 1.074 m.

"Udar" nastao zbog probijanja vode uništio je turbinu i dio stropa i zida u strojarnici, rekao je glasnogovornik tamošnjeg ministarstva za izvanredna stanja.

Po posljednjim podatcima koje je objavio ruski ministar za izvanredna stanja Sergej Čojgu koji je posjetio mjesto nesreće, "poginulo je dvanaest osoba, a 64 se vode kao nestale", prenosi agencija Interfax.

"Tristotinjak ljudi" bilo je u centrali u trenutku nesreće, rekao je Andrej Mitrofanov, glavni inženjer, kako je prenijela agencija Itar-Tass.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je uvečer istoga dana svoju sućut zaposlenicima centrale. "Pomno ćemo istražiti okolnosti te katastrofe", kazao je Medvedev.

Mjesne i državne vlasti ističu da je brana čvrsta i da nema opasnosti od poplave za stanovnike koji žive nizvodno. "Nema nikakve opasnosti, poplave neće biti", ustvrdio je Čojgu.

Ruski energetski sektor u koji je dugo nije ulagalo, općenito je u lošem stanju. "Nesreća će podsjetiti na važnost električne energije u suvremenom gospodarstvu i na činjenicu da sigurnosti i pouzdanosti nema bez odgovarajućeg financiranja", istaknuo je Derek Weaving, analitičar u banci Renaissance Capital.