posljedice bombardiranja

Broj mrtvih u ruskim raketnim napadima popeo se na 19, stigla i poruka za Bjelorusiju: Mogli bi se suočiti sa sankcijama

11.10.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Broj mrtvih u nizu ruskih napada diljem Ukrajine popeo se na 19, a više od 100 ljudi ranjeno je u valu raketnih napada koji su u ponedjeljak pogodili brojne gradove, uključujući Kijev, priopćile su u utorak ukrajinske službe za civilnu obranu

Ranije je broj mrtvih iznosio 14. Osim ukrajinske prijestolnice, ruskim napadima bilo je pogođeno 12 područja zemlje. Mnogi od desetaka ispaljenih projektila pogodili su civilnu infrastrukturu, posebice energetske objekte.

Međunarodna osuda bila je brza, a svjetski čelnici koristili su riječi kao što su "terorizam" i "ratni zločini".

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Oko 300 mjesta još je bez struje zbog bombardiranja, priopćile su vlasti. U jednom je trenutku više od 3500 zajednica bilo u mraku.

Bjelorusija bi se mogla suočiti sa sankcijama bude li se sve više uključivala u ukrajinski sukob, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna za francuski radio u utorak.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u ponedjeljak je rekao da je zapovijedio snagama da se rasporede pokraj Ukrajine zajedno s ruskim snagama kao odgovor na, kako je rekao, očitu prijetnju Bjelorusiji od Kijeva i zemalja koje ga podupiru.

Primjedbe Lukašenka, koji je na vlasti u Bjelorusiji od 1994. upućuju na potencijalnu eskalaciju rata u Ukrajini, moguće sa združenim rusko-bjeloruskim zajedničkim snagama na sjeveru Ukrajine.

Lukašenko je optužio Ukrajinu da priprema napad na Bjelorusiju i objasnio da će zato Minsk rasporediti rusko-bjeloruske postrojbe.

Lukašenko je snage počeo premještati prije tri dana, po svemu sudeći nakon eksplozije na Kerčkom mostu koji su izgradili Rusi kako bi se povezali s anektiranim poluotokom Krimom.

Lukašenko nije naveo u kojim će područjima te zajedničke postrojbe biti raspoređene, piše agencija AFP.

"Zbog pogoršanja stanja na zapadnim granicama (rusko-bjeloruske) Unije, počeli smo raspoređivati regionalnu skupinu Ruske Federacije i Republike Bjelorusije", objavio je Lukašenko na sastanku s čelnicima za sigurnost, javlja Belta.

Ruske snage koriste se Bjelorusijom za slanje vojske i opreme u sjevernu Ukrajinu od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

  • +4
Projektili koje su Rusi koristili u napadima na ukrajinske gradove Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Allocer

"Zadnjih sati Ukrajina je gađana navođenim raketama s bjeloruskog teritorija. Ovo su prvi udari s bjeloruskog tla na Kijev od kraja ožujka", rekao je za AFP Pierre Grasser, francuski istraživač, suradnik u pariškom institutu Sirice.

Iz Bjelorusije su ispaljene i iranske bespilotne letjelice, kaže Kijev.

Prošlog tjedna su ruski transportni zrakoplovi dovezli pošiljke iz Irana u bazu Lunjinec, 300 km udaljenu od Kijeva, rekao je Grasser.