incidencija zaraza

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji raste, no situacija je pod kontrolom

14.07.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je u porastu, ali je prosjek novih zaraza još uvijek ispod europskog prosjeka, a smatra se da je situacija pod kontrolom i ne planiraju se nove mjere u skoroj budućnosti

Incidencija zaraza nam raste, približavamo se prosjeku Europske unije, ali za sada nema većeg rizika ili oscilacija premda situaciju u budućnosti treba pratiti, kazala je u četvrtak, komentirajući stanje epidemije i najnovije podatke epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje.

Kako je ustvrdila, najviše je novih slučajeva zaraza u mlađim dobnim skupinama, onima od 15 do 45 godina, a opaža se i trend novih slučajeva u domovima za starije.

Nove mjere i restrikcije nisu na vidiku, ali je i dalje po njenim riječima potrebno primjenjivati osnovne mjere i preporuke, a to su - maske, distanca, dezinfekcija, zračenje prostorija i cijepljenje protiv covida-19.

  • +5
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Općenito uzevši stanje epidemije covida-19 slično je onom u drugim europskim državama, ali Slovenija zaostaje u procijepljenosti, pa je buster dozu u Sloveniji primilo 30 posto populacije, dok je u EU-u dodatnom dozom zaštićeno 70 posto ljudi, navela je Čakš Jager.

Dodala je da se idućih tjedana može očekivati porast zaraza u Sloveniji, no da prognozirati epidemiološku situaciju za predstojeću jesen u sadašnjem trenutku nije moguće, ali je važno pratiti razvoj situacije u Europi i svijetu.