KORONAVIRUS DILJEM SVIJETA

Broj oboljelih u Kini nezaustavljivo raste, SAD uveo nova ograničenja putovanja, u Koreji se virus proširio u sekti

01.03.2020 u 09:15

Bionic
Reading

U Kini su u subotu zabilježena 573 nova slučaja koronavirusa, što je najveći tjedni porast zaraženih u toj zemlji ovoga tjedna, dok je u Južnoj Koreji prijavljeno 376 novih slučajeva u nedjelju, a SAD nakon prve smrti od koronavirusa uvodi nova ograničenja putovanja, prenose svjetske agencije.

U subotu je umrlo 35 osoba u Kini, dok je u petak umrlo 47 osoba te je do sada umrlo 2870 osoba, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Od umrlih u subotu samo jedna osoba nije iz pokrajine Hubei, gdje je izbila epidemija, već iz susjedne pokrajine Henan.

U Hubeiju je zabilježeno 570 novih slučajeva, od kojih 565 u pokrajinskom sjedištu Wuhanu.

Samo tri su osobe zaražene izvan Hubeija što je najmanji broj od kada je Nacionalna zdravstvena komisija počela 20. siječnja izdavati dnevna priopćenja o broju zaraženih.

Seul je pak objavio da je zabilježeno 376 novih slučajeva u nedjelju, što je veliko smanjenje u odnosu na rekordnu subotu kada je zabilježeno 813 slučajeva, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC)

Međutim, nema novih smrtnih slučajeva u zemlji s drugim najvećim brojem zaraženih, u kojoj je do sada umrlo 17 osoba.

  • +4
Koronavirus u Južnoj Koreji Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Najviše zaraženih, njih 333, je iz jugoistočnog grada Daegua, gdje je došlo do širenja koronavirusa u crkvi sekte Shincheonji, Crkva Isusa.

Reuters prenosi da je nekoliko vjernika iz te sekte boravilo u Wuhanu, gdje postoji zajednice te sekte, u siječnju, ali za sada nije potvrđeno da je to pridonijelo širenju virusa.

Zdravstvene ustanove pozvale su Južnokorejce da ne idu na mise i politička okupljanja te da ostanu u svojim domovima za vikend, upozorivši da je nastupio "kritički trenutak" u borbi protiv virusa.

Vlasti su odvratile desetinu vjernika koji su namjeravali ući u pentekostnu crkvu Yoido Full Gospel, gdje se snimala misa za oko 560 tisuća pratitelja na Youtubeu.

Na misi je bio manji orkestar od 60 osoba, iako orkestar ima 200 članova.

U Yongsanu u središnjem Seulu, vjernici prezbiterijanske crkve Samil obaviješteni su da su sva okupljanja otkazana te da je parking zatvoren.

Washington je u subotu objavio proširenje ograničenja putovanja u Iran, Italiju i Južnu Koreju, nakon prvog smrtnog slučaja u SAD-u.

Potpredsjednik Mike Pence rekao je da postojeća zabrana putovanja u Iran, gdje je potvrđeno da je zaraženo 600 osoba, a da je 43 umrlo, proširena na strane državljane koji su bili u Iranu u protekla dva tjedna.

Pence je također pozvao američke građane da ne putuju u pogođena područja Italije i Južne Koreje.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u nedjelju u Armeniji, prenosi Reuters.

Riječ je o dvadesetdevetogodišnjaku koji se u petak vratio u Armeniju iz Irana.

Armenija je zatvorila granicu s Iranom na dva tjedna te je suspendiran zračni promet prije tjedan dana.

U Tajlandu je pak prva osoba umrla od koronavirusa - tridesetpetogodišnjak koji je imao i denga groznicu, rekao je Suwanchai Wattanayingcharoen, čelnik Odjela za kontrolu bolesti na novinskoj konferenciji u nedjelju.

Ukupno su u Tajlandu od siječnja zaražene 42 osobe koronavirusom, od kojih je 30 pušteno iz bolnice.