NIJEKAO KRIVNJU

Brodarac zadržan 24 sata u istražnom centru

21.06.2011 u 20:24

Bionic
Reading

Osumnjičenicima za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva na sisačkome području 1991. i 1992. Đuri Brodarcu, Vladi Milankoviću i Dragi Bošnjaku istražni sudac osječkoga Županijskoga suda odredio je danas zadržavanje u istražnome centru od 24 sata, odnosno do sutra u 14,05 sati, do kada osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) treba podnijeti istražni zahtjev, izvijestio je danas taj sud

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima kako je istražni sudac nakon višesatna ispitivanja okrivljenika, koji su aktivno iznosili svoju obranu i poricali sve navode iz kaznene prijave, zaključio kako postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo za koje ih se tereti te prihvatio prijedlog zamjenika osječkoga ŽDO-a da ih se zadrži u istražnome centru.

Dodao je kako su trojica okrivljenika osumnjičena da su 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, građana Siska, pretežito srpske nacionalnosti, odnosno da su, po zapovjednoj odgovornosti, odgovorni za usmrćenje 31 civila te protuzakonito zatvaranje 38 civila.

Rožac je kazao da je iz osječkog ŽDO-a najavljeno podnošenje istražnog zahtjeva, s prijedlogom za određivanje pritvora, o čemu će se odlučivati prvi idući radni dan, odnosno u petak, 24. lipnja.

Policija je jučer uhitila 67-godišnjeg bivšeg načelnika sisačke Policijske uprave Đuru Brodarca, bivšeg zapovjednika djelatnih i pričuvnih sisačkih postrojba Vladu Milankovića (49) i bivšeg pripadnika pričuvnog sastava sisačke Policijske uprave Dragu Bošnjaka (53). Jučer je izviješćeno da su Brodarac i Milanković osumnjičeni za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjak se tereti za individualno kazneno djelo.

Osumnjičenici su danas oko 14 sati privedeni u istražni centar osječkoga Županijskoga suda, pošto je policija jučer zatražila dodatna 24 sata njihova zadržavanja, kako bi u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje i obavila sve pretrage nužne za podnošenje kaznene prijave.