izravna potpora domaćoj ekonomiji

Brnabić pozvala sunarodnjake da u vrijeme korona krize ljetuju u Srbiji

13.05.2020 u 23:25

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić pozvala je u srijedu navečer sunarodnjake da ovog ljeta godišnje odmore provedu u Srbiji i poručila kako bi to, u vrijeme globalne koronakrize, bila "izravna potpora domaćoj ekonomiji i domaćem turizmu"

Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekla, pozivajući se na stajališta stručnjaka iz vladina Kriznog stožera, kako bi u vrijeme koronakrize ljetovanje u Srbiji i u zdravstvenom kontekstu "imalo mnogo više smisla".

"I ne vjerujem da će ovo ljeto bilo tko od osiguravajućih kuća osiguravati putovanja u inozemstvo ili davati zdravstveno osiguranje za putovanja u inozemstvo", rekla je Brnabić za RTS.

Kako god da pogledate, mislim da je najpametnija odluka da se ostane u Srbiji, istaknula je predsjednica srbijanske vlade.

Brnabić je podsjetila na odluku vlade da je za državljane Srbije ulaz u zemlju potpuno slobodan, ali će oni, ukoliko nemaju PCR test na koronavirus star do 72 sata, morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

Navodeći podatak da se za bespovratnu državnu pomoć od 100 eura do srijede navečer prijavilo 1,6 milijuna punoljetnih stanovnika Srbije, Brnabić je rekla kako se tomu veseli.

"Meni je drago, jer mislim da je to nešto što će otići izravno u našu potrošnju i vratit će se kroz gospodarstvo izravno u proračun, a bit će poticaj domaćem gospodarstvu", rekla je premijerka Srbije za RTS.

Ona je naglasila da je cijeli paket vladinih ekonomskih mjera bio usmjeren očuvanju radnih mjesta i likvidnosti domaćih poduzeća.

"Zahvaljujući tim gospodarskim mjerama, mi danas nemamo problem s velikom stopom nezaposlenosti zbog covida 19, za razliku od mnogih drugih zemalja", ustvrdila je Brnabić za RTS.

Paket ekonomskih mjera vlade Srbije za ublažavanje posljedica pandemije covida-19 vrijedan je oko 5,1 milijardi eura, a dio te serije mjera je i isplata jednokratne bespovratne pomoći svakom punoljetnom državljaninu Srbije od po 100 eura.

Ocjena Ministarstva financija je da će tu pomoć primiti oko 5,5 milijuna građana Srbije.