bolje nego arbitraža

Brnabić: Granična pitanja u regiji zatvoriti izravnim bilateralnim sporazumima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2018 14:44
  • Objavljeno 03.05.2018 u 14:44
Brnabić: Granična pitanja u regiji zatvoriti izravnim bilateralnim sporazumima

Brnabić: Granična pitanja u regiji zatvoriti izravnim bilateralnim sporazumima

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić pozvala je u četvrtak na brže rješavanje otvorenih graničnih pitanja među državama nastalim na području bivše Jugoslavije kroz obvezujuće međusobne sporazume umjesto arbitražom, ističući kako problemi koji postoje u odnosima između Hrvatske i Slovenije pokazuju da je takvo rješenje bolje i kvalitetnije

Brnabić je ovo kazala na Jahorini, gdje je kao gost sudjelovala na godišnjoj konferenciji što su je organizirale udruge ekonomista Republike Srpske i Srbije, a istaknula je kako je rješavanje graničnih pitanja jedan od ključnih čimbenika bitnih za stabilnost regije, a time i za privlačenje inozemnih investicija odnosno gospodarskog napretka u cjelini.

"Bez zatvorenog pitanja granica ne možemo imati stabilnu regiju", kazala je Brnabić.

Po njezinu sudu bilateralni sporazumi puno su bolji od arbitraže, no uvjet za to su iskrenost i odlučnost. Brnabić je istaknula kako je želja vlasti u Beogradu da što prije postigne sporazum o graničnoj crti sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Srbijanska je premijerka kazala kako je spor kojega Hrvatska i Slovenija imaju oko granične crte u Savudrijskoj vali upozorenje o tome kako u praksi izgleda međunarodna arbitraža "na balkanski način" pa je taj primjer, kako je istaknula, dovoljno jasno upozorenje kako bi trebalo izbjegavati primjenu takvog mehanizma te inzistirati na postizanju obvezujućih sporazuma u izravnim pregovorima zainteresiranih država.

Brnabić je kazala i kako Srbija želi učiti na pozitivnim primjerima drugih država okruženja ističući kako je od Hrvatske preuzela važna iskustva, bitna za suzbijanje "sive ekonomije" na sezonskom tržišu rada.

  • +12
  • +9

Ana Brnabić

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanska premijerka je pozvala druge države regije da još jednom ozbiljno razmisle o inicijativi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za uspostavu neke vrste carinske unije kojom bi se osiguralo brži protok roba i smanjili nepotrebni troškovi.

Istaknula je kako se na jugoistoku Europe danas izdvajaju velika ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture, no sve je to beskorisno ukoliko će pri prijevozu roba čekanja na granicama i dalje trajati satima i danima.

"Jedno s drugim ne ide", kazala je Branabić ističući kako je carinsko povezivanje ono što svima donosi dobrobiti.

I član Predsjednštva BiH Dragan Čović istakao je potporu Vučićevoj inicijativi uz konstataciju kako regionalna suradnja ne znači samo energetsko i prometno povezivanje.

"Jedini je put naše približavanje i integriranje kako bi zajednički odgovorili na iskušenja otvorenog tržišta", kazao je Čović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!