MIZOGONIJA NA SUDU

Britanski sudac šokirao: Temeljno je ljudsko pravo muškarca na seksualne odnose sa svojom suprugom

05.04.2019 u 20:42

Bionic
Reading

U Londonu je u srijedu održano ročište na kojem bi trebalo biti odlučeno ima li suprug pravo na spolni odnos sa suprugom, za koju je procijenjeno kako nakon njezina pogoršanog zdravstvenog stanja više ne može samostalno donositi odluke

Kako piše britanski The Guardian, ročište je održano na sudu za zaštitu na kojemu se donose odluke vezane za osobe koje su mentalno nesposobne samostalno donositi odluke. Slučaj je došao u ruke sucu Anthonyju Paulu Haydenu, a on je izjavio da je temeljno pravo svakog muškarca na seksualne odnose sa suprugom.

Socijalne službe ističu kako žena više nije u stanju odlučivati želi li stupiti u spolni odnos, stoga više i ne može slobodnom voljom iskazati svoj pristanak. U protivnom, smatraju odvjetnici koje je angažirala socijalna služba, seksualni odnos spomenutog bračnog para bio bi izjednačen sa silovanjem.

Sudac Hayden je prilikom preuzimanja slučaja poručio kako će ga detaljno razmotriti te da će pažljivo poslušati argumente odvjetnika koji predstavljaju suprugu, supruga te socijalne službe.

U uvodnom govoru sudac je prihvatio suprugovo obećanje kako do završetka postupka neće inzistirati na seksu, ali je naglasio da se suprug nalazi u nezavidnom položaju jer mu, ukoliko prekrši odluku o zabrani stupanja u odnos, prijeti višegodišnji zatvor.

'Temeljno je ljudsko pravo muškarca na seksualne odnose sa svojom suprugom, kao što je i pravo države da nadzire to isto pravo. Smatram da suprug ima pravo da se provede rasprava o ovom predmetu', izjavio je sudac Hayden.

Sudski slučaj izazvao je veliku pozornost u Velikoj Britaniji, ali i šire. Thangam Debbonaire, laburistička zastupnica iz Bristola i autorica nekoliko knjiga o pravima djeteta, osvrnula se na sučeve izjave kazavši kako sudac svojim istupom 'legitimira mizoginiju i mržnju prema ženama'.

'Nitko u Velikoj Britaniji nema zakonsko pravo prema kojemu može inzistirati na seksu. Seks bez pristanka je silovanje', poručila je zastupnica.