blokirane granice

Britanija kupcima poručila da hrane ima u izobilju: Ne mislimo da itko treba biti zabrinut

22.12.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Velika Britanija u utorak je poručila da bez obzira na zastoj teretnog prometa zbog blokiranih granica hrane ima u izobilju te da se ljudi ne trebaju brinuti da bi uoči božićnih gozbi u dućanima mogla nastati nestašica

Dva najveća lanca supermarketa, Tesco i Sainsbury's, u ponedjeljak su upozorili da će police polako ostajati prazne ukoliko se ubrzo ne uspostavi promet roba na jednoj od najvažnijih europskih trgovačkih ruta.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

"Ne mislim da itko treba biti zabrinut, u našim je dućanima izobilje hrane", kazala je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Zbog strogih restrikcijskih mjera vezanih uz pandemiju covida-19, posebice zatvaranja ugostiteljstva, britanski supermarketi bilježe rekordnu potražnju uoči Božića i postoji bojazan od paničnog, prekomjernog kupovanja namirnica.

  • +8
Blokada kamiona na francusko-britanskoj granici Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

"Granični prijelazi bi od sutra trebali biti otvoreni kako bismo bili sigurni da neće doći do poremećaja teretnog prometa", rekao je Andrew Opi, direktor za hranu i održivost Britanskog maloprodajnog konzorcija (BRC), navodeći da bi, u protivnom, moglo doći do nestašica salate, povrća i voća, uključujući maline i jagode.

Iako se u utorak pred supermarketima diljem zemlje stvaraju dugački redovi, prodavači tvrde da ne vide nikakvu promjenu u navikama kupaca te da treba imati na umu da su ovo i inače najprometniji dani za kupovinu.

Također, zbog protokola vezanih uz covid-19, u supermarketima više ne može biti neograničen broj kupaca kao prije.