KROKODILSKE SUZE UBOJICE

Breivik se žali na 'neljudske uvjete' u zatvoru

09.11.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Desničarski terorist i masovni ubojica Anders Behring Breivik u dugom pismu zatvorskoj upravi žali se kako je izložen 'neljudskim uvjetima' zbog toga što čuvari s njime ne razgovaraju te izolacije od ostalih zatvorenika

Zbog masakra više od 70 ljudi, većinom tinejdžera, te bombaških napada u Oslu norveški desničarski terorist Anders Breivik je osuđen na zatvorsku kaznu od 21 godine, koja odslužuje u zatvoru Illa u Oslu. Tamo je izoliran od ostalih zatvorenika, za koje se opravdano sumnja da bi ga mogli ubiti ako budu u prilici, ali zato na raspolaganju ima tri ćelije: u jednoj spava, u drugoj ima opremu za fitnes, a u trećoj računalo.

Ipak, za Breivika je sve to pokazatelj 'neljudskih uvjeta' u kojima ga se drži, kako je izrazio u dugom pismu zatvorskoj upravi, zaključivši da su mu ugrožena ljudska prava! Naročito ga pogađa što tijekom dana ima vrlo malo kontakta s čuvarima, koji nisu raspoloženi za razgovor s njime, a smeta mu i što mu se ćelija pretražuje. Živcira ga i to što nema pristup internetu, a nitko ga ne dolazi posjećivati. Breivik piše da se 'osjeća poniženo'.

Direktor zatvora Illa Göran Nilsson nije za medije htio komentirati Breivikove pritužbe, ali su se oglasile obitelji žrtava, kao i oni koji su mu uspjeli izmaknuti kada je ubijao mlade na otoku Utoya. Poručili su mu da prestane 'roniti krokodilske suze' te da se 'prema njemu odnose odgovarajuće s obzirom što je učinio' te da bi u nekim drugim zemljama svijeta 'bio tretiran znatno drugačije'.