NIJE LUD

Breivik se neće žaliti na presudu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2012 15:05
  • Objavljeno 24.08.2012 u 14:48
Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Odvjetnik Andersa Behringa Breivika, kojeg je norvešku sud u petak osudio na 21 godinu zatvora, izjavio je da se njegov klijent ne namjerava žaliti na presudu koja odgovora onome što je želio

'Rekao je da se neće žaliti sada kada je proglašen ubrojivim', rekao je Geir Lippestad, novinarima na reakciju desničarskog ekstremista na presudu.

Desničarski ekstremist Breivik (33) je želio da ga proglase mentalno zdravim i strahovao da bi psihijatrijsko liječenje potkopalo njegovu ideologiju. Kad je u petak čuo presudu, nasmiješio se.

Priznao je da je počinio bombaški napad i paljbu u kojima je 22. srpnja 2011. ubio 77 ljudi, ali tvrdi da je nedužan i želi da ga se oslobodi krivice, jer drži da je djelovao na zaštiti Norveške od multikulturalizma.

Rekao je da ga presuda ne iznenađuje, kazao je ranije njegov drugi odvjetnik Odd Ivar Groen, prenijela je web stranica tabloida Verdens Gang.

Breivik će biti vraćen u zatvor Ila, blizu Osla na izdržavanje kazne, a zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Tužiteljstvo koje je zahtijevalo psihijatrijsko liječenje na temelju psihijatrijske ekspertize kojom je zaključeno da se radi o 'paranoidnoj shizofreniji', također može uložiti žalbu na presudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi