BEZ SLUŽBENE POTVRDE

Breivik planirao napasti i kraljevsku palaču?

30.07.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Norveška kraljevska palača i sjedište laburističke stranke bile su moguće mete napada koje je u svojim planovima zacrtao desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, odgovoran za ubojstvo 77 osoba u Oslu i okolici, piše tabloid Verdens Gang (VG) u subotu

Tijekom policijskog ispitivanja 32-godišnji Breivik je rekao da je kanio napasti i druge mete osim sjedišta vlade i otoka Utoeye, navodi VG pozivajući se na tužitelja.

Tabloid navodi da je kraljevska palača bila jedna od mogućih meta zbog svoje simboličke važnosti. Sjedište laburista smjerao je Breivik napasti jer tu stranku drži odgovornom za izgradnju multikuluralnog društva, koncepta što ga taj masovni ubojica prezire.

'Ne želim komentirati broj i vrstu meta koje je imao na umu. Radi se o očitim metama terorista i namjeri udara na vladu', rekao je tužitelj Paal-Fredrik Hjort Kraby, navodi VG.

Norveški ubojica 'više nego spreman na razgovor'

Norveški masovni ubojica Anders Breivik surađuje s istražiteljima, objavila je u subotu policija, ali nije željela potvrditi medijske navode da je planirao napasti kraljevsku palaču i sjedište Laburističke stranke.

Nazivajući se protuislamskim križarom, Breivik je priznao bombaški napad u Oslu i pucački pohod po obližnjem otoku 22. srpnja, kad je ubio 77 ljudi, u najsmrtonosnijem napadu na tlu Norveške od Drugog svjetskog rata.

U policiji kažu da su Breivika u petak ispitivali deset sati, pri čemu je potvrdio neke pojedinosti iz ranijih ispitivanja i odgovarao na nova pitanja.

'Vrlo dobro objašnjava svoje postupke i više je nego spreman govoriti o tim događajima', rekao je policijski inspektor Paal-Fredrik Hjort Kraby na konferenciji za novinare.

U napadima koje je Breivik priznao u središtu Osla u četvrti sa zgradamavlade te na otoku Utoeya ubio je 77 ljudi prošloga petka.