stiglo izvješće senata

Brazilski predsjednik Bolsonaro bit će optužen za masovno ubojstvo? Parlamentarni odbor smatra da je odgovoran za smrt stotina tisuća Brazilaca od koronavirusa

19.10.2021 u 21:59

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro mogao bi se suočiti s optužnicom za masovno ubojstvo. Naime, takvu preporuku mogao bi donijeti brazilski parlamentarni odbor, koji Bolsonara drži odgovornim što je u sada propaloj namjeri da stvori imunitet krda pustio da koronavirus zavlada Brazilom i ubije stotine tisuća ljudi

Prema izvješću parlamentarnog odbora koji je proveo istragu, a čije je dijelove dobio na uvid The New York Times, preporučuje se i kaznene prijave protiv 69 drugih ljudi, uključujući trojicu Bolsonarovih sinova te brojnih sadašnjih i bivših vladinih dužnosnika.

Izvješće, napisano na 1200 stranica, trebalo bi biti objavljeno ovaj tjedan, a u njemu se politiku Bolsonara drži odgovornom za smrt više od 300.000 Brazilaca, što je polovica od ukupnog broja smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj državi. U izvješću se također poziva brazilske vlasti da pošalju predsjednika u zatvor, piše The New York Times pozivajući se na ulomke izvješća koje su dobili na uvid i razgovore s vojicom članova parlamentarnog odbora.

'Mnoge od ovih smrti mogle su se spriječiti', rekao je Renan Calheiros, centristički brazilski senator koji je bio glavni autor izvješća. 'Osobno sam uvjeren da je Bolsonaro odgovoran za eskalaciju pokolja', poručio je.

Iako nije jasno hoće li izvješće doista i dovesti do optužnice, ono ne ide na ruku Bolsonaru koji se sljedeće godine suočava s ponovnim izborom, a već sada doživljava pad popularnosti.

Od početka pandemije, Bolsonaro je nastojao umanjiti prijetnju koronavirusa. Dok su se zemlje diljem svijeta zatvarale, a u Brazilu ljudi počeli puniti bolnice, poticao je masovna okupljanja i obeshrabrivao nošenje maski. Priznati skeptik u pogledu cjepiva, napao je svakoga tko se usudio kritizirati ga kao neodgovornog.

Upravo to parlamentarni odbor u izvješću vidi kao postupke koji su doveli do masovnog ubojstva.

Bolsonarov ured nije želio dati komentar za The New York times, no sam Bolsonaro kritizirao istragu Senata kao politički motiviranu. 'Jeste li znali da sam danas optužen za ubojstvo?', upitao je svoje birače nakon što su u javnost procurili prvi detalji. Kasnije je nazvao senatora Calheirosa 'prljavim'.

Izvješće, sastavljeno nakon 6-mjesečne istrage, Bolsonara optužuje i za 'genocid' prema domorodačkom stanovništvu u Amazoniji, gdje su tisuće umrle nakon što je u bolnicama nestalo kisika. No te optužbe teško da će zainteresirati tužitelje, smatraju pravni stručnjaci.

  • +8
Jair Bolsonaro Izvor: EPA / Autor: MARCELO SAYAO

U izvješću se navodi i kako je Bolsonaro inzistirao na korištenju lijekova poput hidroksiklorokina, čak i nakon što se pokazalo da su neučinkoviti za liječenje covid-19 te da je njegova administracija uzrokovala višemjesečno kašnjenje u distribuciji cjepiva u Brazilu ignorirajući više od 100 mailova od Pfizera. Umjesto toga, njegova vlada odlučila je nabaviti neodobreno cjepivo iz Indije, navodi se u izvješću, da bi kasnije ta nabava bila otkazana.

Parlamentarni odbor, koji ima 11 članova, kontroliran je od strane sedam senatora koji su i inače protivnici predsjednika Bolsonara. U odboru, između ostalog, sjedi i Bolsonarov sin, koji se i sam našao pod optužbom u izvješću.

Osim optužbi za ubojstvo i genocid, izvješće preporučuje devet dodatnih optužbi protiv Bolsonara, uključujući krivotvorenje dokumenata i 'zločine protiv čovječnosti'.

  • +2
brazil koronavirus Izvor: EPA / Autor: Antonio Lacerda

Ako se izvješće odobri, brazilski državni odvjetnik imat će 30 dana da odluči hoće li pokrenuti kaznenu prijavu protiv Bolsonara i ostalih. Osim toga, brazilski donji dom u Kongresu također bi trebao odobriti optužbe protiv Bolsonara.

No stvarno pokretanje kaznene prijave i dizanje optužnice malo je vjerojatno - Bolsonaro je taj koji je imenovao državnog odvjetnika, koji ga podržava, a s druge strane, njegove pristaše kontroliraju donji dom.

No šef parlamentarnog odbor Calheiros kazao je da će odbor potražiti druge pravne načine, ukoliko državni odvjetnik ne podigne optužnicu. Namjeravaju se obratiti brazilskom Vrhovnom sudu, pa čak i Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Prema brazilskom zakonu, ukoliko bude potignuta optužnica Bolsonaro će biti suspendiran na 180 dana dok Vrhovni sud ne donese konačnu odluku o slučaju. Ukoliko bi pak bio i osuđen, ne bi se smio kandidirati za predsjednika idućih 8 godina, a prijetila bi mu i dugotrajna zatvorska kazna.