oštar zaokret

Brazilska vojska zabrinuta zbog Bolsonarove ideje o američkoj vojnoj bazi

05.01.2019 u 22:12

Bionic
Reading

Brazilska vojska nije dobro primila izjavu novog brazilskog predsjednika, desničara Jaira Bolsonara, koji je kazao da bi bio otvoren za to da Sjedinjene Države imaju vojnu bazu u Brazilu, rekao je viši časnik Reutersu u subotu.

Bolsonaro, koji je stupio na dužnost 1. siječnja, je rekao u televizijskom intervjuu u četvrtak da bi mogao biti sklon dozvoliti američku bazu u Brazilu, kao protutežu ruskom utjecaju u Venezueli, što je potez koji bi označio oštar zaokret u brazilskoj vanjskoj politici.

Brazilska bi vojska bila protiv američke baze u zemlji, rekao je anonimno časnik, zato što nema odobrenje govoriti javno o tom pitanju.

Dodao je da je mogućnost ustupanja teritorija za bazu iznenadila brazilsku vojsku, koja je tradicionalno gorljivi čuvar nacionalnog suvereniteta.

Brazilski ministar obrane je u subotu rekao kako nije informiran o prijedlogu brazilskog predsjednika.

Bolsonaro je bivši vojni časnik te je imenovao umirovljene generale u svoju vladu.

"Predsjednik nije razgovarao o tome s ministrom obrane", rekla je Major Sylvia Martins, glasnogovornica ministarstva obrane.

Bolsonaro, obožavatelj američkog predsjednika Donalda Trumpa se brzo približio SAD-u, a u ime SAD-a je na njegovoj inauguraciji prisustvovao državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je rekao novinarima u srijedu da SAD i Brazil imaju "mogućnost raditi jedna uz drugu protiv autoritarnih režima" u regiji navevši Venezuelu, Kubu i Nikaragvu.

Ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo je potvrdio novinarima u Limi u petak na sastanku Grupe Lima, Bolsonarovu spremnost da se otvori američka vojna baza.

Araujo je rekao da će Bolsonaro razgovarati o tome s Trumpom tijekom očekivanog posjeta Washingtonu u ožujku, prenijele su novine Estado de S. Paulo.

Grupa Lima, koju čine latinoameričke države i Kanada, nadgleda venezuelansku političku i ekonomsku krizu, a u petak je rekla da prošlogodišnji izbori u Venezueli nisu bili demokratski te da neće priznati legitimnost ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura, čiji novi mandat počinje 10. siječnja.

Bolsonaro je rekao u televizijskom intervjuu kako je zabrinut zbog ruske bliskosti s Madurom.