REJTING BLAGO RASTE

Bratušek nije osvojila Slovence

24.06.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Koalicijsku vladu slovenske premijerke Alenke Bratušek kao uspješnu doživljava 37 posto, a kao neuspješnu 53,2 posto Slovenaca, pokazala je redovna mjesečna anketa na 700 ispitanika koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'

Unatoč nepopularnim mjerama koje mora donositi radi financijske stabilizacije države, rejting četvorostranačke vladajuće koalicije koju vodi Bratušek je u blagom porastu, o čemu svjedoči podatak da ju je u istoj anketi prije mjesec dana neuspješnom ocjenjivalo čak 59,3 posto ispitanika, navodi 'Dnevnik'.

List podsjeća da slovenska vlada koju je do ožujka ove godine vodio Janez Janša u godinu dana svog mandata nijedan mjesec nije u anketama imala potporu veću od 32 posto, a sličnu potporu imala je i vlada koju je od 2008. do 2011. vodio Borut Pahor budući da vlade u vrijeme krize teško mogu računati na veću potporu i popularnost.

Stručnjaci za javno mišljenje navode da niti pomalo nesigurni javni nastupi Alenke Bratušek, te nedavne optužbe da se je ona izravno umiješala u prodaju Mercatora koncernu Agrokor nisu narušili uzlazni trend njene vlade u javnosti, nego ju je javnost počela doživljavati kao 'žrtvu' agresivnih političkih napada oporbe, prenosi 'Dnevnik'.

Anketa 'Dnevnika' napravljena na 700 ispitanika prošlog tjedna pokazala je da bi na parlamentarnim izborima u ovom trenutku najviše glasova (16,8 posto) dobili Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča koji su dio vladajuće koalicije, dok bi oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše dobila 13,5 posto glasova. Tek na trećem mjestu sa 10,1 posto glasova je stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek, a na četvrtkom sa 4,6 posto glasova koalicijska Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Za oporbenu stranku Nova Slovenija (NSI) glasovalo bi 2,9, posto, a za Slovensku pučku stranku (SLS) 2,5 posto birača, dok bi centrističkoj Građanskoj listi (GL) pripalo 1,5 posto glasova.

Kad bi parlamentarni izbori u Sloveniji bili održani sada, stranke sadašnje koalicije po rezultatima ankete dobile bi dvadesetak zastupničkih mandata više od oporbenih stranaka desnog centra i bez teškoća bi mogle sastaviti novu vladu, navodi 'Dnevnik'.