15 I 14 GODINA ZA OKRUTNO UBOJSTVO

Brat ubijene: Presmiješne kazne! Ispada da mi je sestra slučajno ubijena

25.07.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Za teško ubojstvo 35-godišnje radnice supetarske mjenjačnice ‘Abigo’ Silvije Lučić prosinca 2011., na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno su danas osuđeni Marko Majić (51) na 15 godina i Neno Popić (49) na 14 godina zatvora.

Predsjednik Sudskog vijeća Vladimir Živaljić rekao je obrazlažući presudu da je Vijeće zaključilo da ubojstvo nije počinjeno izravnom namjerom, ali da su bili svjesni da može umrijeti vezana onako kako su oni to učinili. Vijeće im produljilo zatvor do pravomoćnosti presude.

Optužnica je Majića i Popića teretila da su Silviju Lučić dočekali u njenom stanu da bi joj ukrali ključeve od sefa u mjenjačnici, napali je i vezali za krevet. Noge i ruke, te glavu, preko nosa i usta, oblijepili su selotejpom tako da nije mogla disati i umrla je na krevetu u spavaćoj sobi na kojem su je ostavili.

Iz stana su ukrali ključeve sefa a onda iz mjenjačnice sef, u kojem se nalazilo kuna i drugih deviza u ukupnom iznosu od 240.000 kuna. Nakon toga su se razdvojili. Majić je po dolasku trajektom u Split vidio policiju, pa je sef bacio u kantu za otpatke na trajektu. Uhićen je, a sljedećeg dana policija je uhitila i Popića.

‘Surovo su je napali. Mladu ženu, izbjeglicu iz Vukovara kojoj se nakon smrti oca majka vratila u svoj grad, a ona ostala sama na Braču gdje je došla raditi. Bila je plašljiva’, rekao je sudac Živaljić.

Rekao je da je neprijeporno utvrđeno da je Silvija Lučić usmrćena i da je kobne noći u njenom stanu bio Majić, koji je priznao razbojstvo i da jest bio u stanu, ali je negirao ubojstvo.

‘Takva je obrana neuvjerljiva. Ovo sudsko vijeće smatra da su obojica sudjelovali u njenom vezivanju. Bili su svjesni što se može dogoditi ako tako vežu žrtvu. Svatko je mogao znati da bi žrtva tako mogla umrijeti. Sud smatra da takvo kazneno djelo ne može napraviti jedna osoba jer nije Supermen. Ne bi jedna osoba sama mogla lako vezati žrtvu bez obzira što je ovdje bila u pitanju žena’, kazao je i ustvrdio da su Majić i Popić imali namjeru jer su sa sobom nosili sav potreban ‘alat’ uključujući selotejp.

Dodao je da je način na koji su vezali Silviju Lučić oznaka sicilijanske mafije. Jako im se žurilo, kazao je sudac.

‘Pošto nije bio dio plana da mladu ženu usmrte odlučili smo se za ovakvu kaznu, čiji minimum iznosi 10 godina. Smatramo da su kazne primjerene’, zaključio je obrazloženje presude sudac Vladimir Živaljić.