POBUNE ZBOG GLAVAŠA

Branitelji prijete dolaskom na Markov trg

08.05.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge 'Hrvatska straža' i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako je u Hrvatskoj dosta ruganja s hrvatskim braniteljima u njihovoj vlastitoj državi, njihovom časti i dostojanstvom, te je najavio moguće prosvjede udruga proisteklih iz Domovinskog rata na Markovu trgu u Zagrebu.

Govoreći o danas izrečenoj presudi Branimiru Glavašu i ostalim okrivljenicima za ratni zločin protiv civila u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', Vekić je istaknuo da je petero okrivljenika u tim slučajevima dobilo ukupno 40 godina zatvora, pri čemu se zapitao koliko bi godina zatvora trebali dobiti agresori na Osijek za 1200 ubijenih Osječana u Domovinskom ratu jer, dodao je, 'praktično nisu dobili ništa'.

Konferencija za novinare održana je pod naslovom 'Ratni zločini nad Hrvatima - pravosudni nad hrvatskim braniteljima', a Vekić je objasnio da pod pravosudnim zločinima ne misle na presude međunarodnih sudova, nego hrvatskih.

Govoreći o nedavnoj presudi Vrhovnoga suda Republike Hrvatske od osam godina zatvora policajcu Mihajlu Hrastovu za zločin za Koranskome mostu, Vekić je ocijenio da je ta presuda 'javna sramota za državu i narod'. Riječ je, istaknuo je, 'o istome pravosudnom sustavu koji već treću godinu ne rješava kaznenu prijavu protiv Veljka Kadijevića za genocid'.

Ocijenio je da će udruge proistekle iz Domovinskog rata 'morati pronaći način kako bi pomogle junacima i žrtvama Domovinskog rata, a prvi korak bit će poziv hrvatskoj javnosti i članstvu tih udruga da se ujedine te javno kažu što misle, i to na Markovu trgu u Zagrebu'.

'S tog trga može nas udaljiti samo sveti Ante, a ne hrvatska vlast i policija. Onog trenutka kada bude primijenjena sila zaigrat ćemo neku drugu vrstu igre, a ono što mi možemo vidjelo se u ovome ratu pa neka to tumači kako tko želi', poručio je Vekić.

Najavio je da će se Udruga 'Hrvatska straža' pridružiti 'svakoj razumnoj akciji, ma kakve vrste ona bila ako je usmjerena obrani časti, dostojanstva i slobode hrvatskih branitelja'.

Na novinarski upit kakve su akcije moguće, Vekić je odgovorio kako su mogući javni prosvjedi te iskazivanje građanskog neposluha, a ako to ne bude dalo rezultata, naknadno će se odlučivati o mogućim daljnjim aktivnostima.