PRVO SMJENE, PA RAZGOVOR

Branitelji došli u Sabor i - otišli!

30.10.2014 u 13:53

  • +23

Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Branitelji, koji već 11. dan prosvjeduju pred sjedištem resornog ministarstva, točno u podne stigli su na Markov trg, a nakon desetak minuta ušli su u zgradu Hrvatskog sabora. No najavljeni 'zatvoreni okrugli stol' s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, predsjednicima klubova zastupnika i članovima saborskog Odbora za branitelje nije održan jer su branitelji uskoro demonstrativno napustili Sabor

Naime jedan od vođa prosvjeda, Đuro Glogoški, rekao je da od razgovora o prekidu prosvjeda neće biti ništa dok se ne ispune njihovi zahtjevi - smjena ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića te donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Nakon toga pozvao je branitelje da napuste Sabor, što su oni i učinili.

Od Branka Vukšića, predsjednika jednog od saborskih klubova nezavisnih zastupnika, doznajemo da je na sastanak, koji je potrajao 15-ak minuta, došlo 30-40 branitelja u kolicima, sa svojim pratnjama. Sudionicima se prvo obratio predsjednik Sabora Josip Leko, nudeći ratnim stradalnicima dijalog i pozivajući ih da navedu koja zakonska rješenja nisu dobra, što je u zakonu dobro a ne poštuje se te koje državne institucije pokušavaju naštetiti braniteljima. 

Riječ je potom uzeo Đuro Glogoški, napominjući da za dijalog postoji uvjet, a to je da Predrag Matić i njegovi suradnici daju ostavke.

'Govorio je kraće od Leke, pet-šest minuta, čitao je i s papira', kaže Vukšić, dodajući da je Glogoški naposljetku ponovio da aktualno čelništvo Ministarstva branitelja mora otići da bi branitelji uopće krenuli u raspravu i ponudili vlastiti prijedlog Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

'Potom su izašli, a mi smo ostali sjediti u nevjerici', rekao je Vukšić.

'Dojam je bio tužan. Pokazali su da ne žele dijalog, jer kad postavite ultimatum, dijaloga nema. Podržavam Matića. Ovo što on i Glavašević rade to je glas vapijućeg u pustinji, glas pojedinca protiv mase', dodao je Vukšić.

Prosvjednici su se oko 13.30 sati vratili pred Ministarstvo branitelja na adresi Savska 66. Promet trasom kretanja je normaliziran; policijskog postupanja nije bilo.

Kolona od Savske do Markovog trga

Kolonu okićenu državnim zastavama i zastavama gardijskih brigada prevodili su jedan branitelj sa zastavom i jedan sa slikom Nevenke Topalušić, braniteljice sa 100-postotnim invaliditetom koja je preminula tijekom prosvjeda. Iza njih su bili najteži invalidi Domovinskog rata u kolicima i ostali sudionici prosvjeda noseći velike transparente s parolama '100 posto za Hrvatsku' i 'Uvijek vjerni Bogu i domovini'. Prema procjeni HRT-a, u povorci koja se kretala uz pratnju policije i Hitne pomoći bilo je oko tisuću ljudi.

Savska cesta i Ilica bile su zatvorene za promet, a nakon prolaska kolone promet se postupno normalizirao. Na Trg bana Jelačića branitelji su stigli uz povike 'Zovi, samo zovi', 'U boj, u boj' i 'Tražimo ostavku' te skrenuli u Radićevu ulicu i uzbrdo kroz Kamenita vrata stigli na Markov trg.Na Gornjem gradu bile su raspoređene jake snage sigurnosti, uz pet do šest policijskih kombija.

Stanka za HDZ-ovce

HDZ-ovi vijećnici Skupštine Grada Zagreba na prvoj sjednici nakon uhićenja gradonačelnika Milana Bandića zatražili su stanku od 20 minuta kako bi mogli izaći pozdraviti branitelje. Gradska skupština, na adresi Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, udaljena je od Markovog trga 50-ak metara. Njihovom zahtjevu udovoljio je predsjednik Skupštine Darinko Kosor.