LEKO STROGO POSLOVAN

Branitelji demonstrativno napustili sabornicu: Sramota!

29.01.2015 u 12:17

Bionic
Reading

U ime branitelja, koji su danas bili gosti u Saboru na čelu s Đurom Glogoškim, predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić (HDZ) zatražio je njihovo 10-minutno obraćanje zastupnicima. Predsjednik Sabora Josip Leko to nije dozvolio jer je protivno Poslovniku, a branitelji su nakon stanke napustili sabornicu uz povike: Sram vas bilo! Hoćete se mijenjati s nama za kolica i proteze?

'Predlažem da pročitate čl. 229 Poslovnika Hrvatskog sabora, a poznato vam je da se Poslovnik ne može mijenjati ad hoc. Vi znate da je vladavina prava najvažnije načelo u demokraciji. Molim da uzmete u obzir da ste i prisegnuli da ćete poštovati poredak i pravo koje je u Hrvatskoj na snazi', rekao je Josip Leko

Prema članku 229., 'sjednici, kao gosti, mogu prisustvovati svi oni koje je pozvao predsjednik Sabora. Na sjednici može održati govor i strani državnik kao gost, na poziv predsjednika Sabora'.

Zbog odbijanja Leke da braniteljima dopusti obraćanje, stanku je u ime Kluba zastupnika HDZ-a zatražio Ivan Šuker. Leko je dozvolio stanku, uz napomenu: 'Vi tražite da ja prekršim Poslovnik, a vi kao Klub niste tražili izmjene Poslovnika. Nemojte tražiti da ja arbitrarno vodim sjednicu, ja odlučujem tko će govoriti, a to je odlučeno vašom voljom prilikom donošenja Poslovnika.'

U ime Kluba zastupnika HDSSB-a, stanku zbog branitelja zatražio je i Josip Salapić. Nakon Salapića, iz saborskih klupa oglasio se i Josip Đakić, iako na to nije imao pravo. Leko mu je poručio: 'Nemojte sada tražiti izvanrednu situaciju. Držimo se standarda.'

Nakon stanke, Šuker je rekao da bi se prema Poslovniku moglo protumačiti da se onima koji su stvorili hrvatsku državu ne može dozvoliti govor u Saboru. Možda je nekome lakše govoriti o KKK na Facebooku ili cijelo vrijeme forsirati izraz 'lažni branitelji', da oni služe kao moneta za potkusurivanje, dodao je Šuker.

'Trebali smo Glogoškom dopustiti da govori i kaže da razlog za njihov prosvjed nisu nikakva materijalna prava ni veća prava, nego je razlog ljudski, najnormalniji - dostojanstvo i poštovanje prema onima koji su imali hrabrosti, ljubavi da praktički goloruki brane svoju domovinu', rekao je Šuker dodajući da se za obraćanje branitelja u Saboru 'otvara mala mogućnost' u Poslovniku. Možda bi tada i rasprava u Saboru krenula drugim smjerom, ocijenio je, pitajući se i što se postiglo s objavom registra branitelja. Ništa, odgovorio je. 'Ali tada je trebalo sotonizirati te ljude, Domovinski rat i sve izjednačiti.'

'Prekršili bismo Poslovnik, ali situacija je izvanredna'

'Naši dragi prijatelji koji su s nama u sabornici ne traže ništa više nego malo dostojanstva, poštovanja i zabranu na zaborav. Zaborav je hrvatski narod u prošlosti koštao jako skupo. A prijatelji koji su dali dio tijela u temelje hrvatske države traže samo da to ne padne u zaborav. A neki su s izmjenama zakona upravo to htjeli', zaključio je Šuker.

Salapić je rekao da je Domovinski rat temelj hrvatske države. 'Da nije bilo branitelja, ne bi ni danas mogli raspravljati o tome imamo li Poslovnik koji omogućuje ili ne da se netko obrati u Saboru', kazao je Salapić dodajući da ovako uskim tumačenjem Poslovnika ispada da se Sabor 'odnarođuje od svojih branitelja'.

'Znam da bi bio presedan da se gospodin Glogoški obratio nama, prekršili bismo Poslovnik, ali je situacija izvanredna, tri mjeseca na ulici pod šatorom nije dobro', poručio je Salapić.

Leko je ostao pribran. 'Zadužen sam da čuvam proceduru. To je garancija da Sabor djeluje na demokratskim temeljima. Neke poslovničke odredbe imaju ustavnu materiju - tko može ući u Sabor i govoriti, dio je vrlo važne demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu Sabora. Ako bismo išli najšire tumačiti, ne bismo mogli odrediti koje braniteljske udruge mogu, a koje ne mogu govoriti u Saboru. Moramo imati utvrđeni standard, inače ćemo se pretvoriti u debatni klub. U tome neću sudjelovati. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora', poručio je Leko.

Nakon njegova obraćanja, branitelji su počeli demonstrativno napuštati sabornicu. Oni u invalidskim kolicima provezli su se između govornice i saborskih klupa, a ostali su napustili galeriju. 'Sram vas bilo, hoćete se mijenjati s nama za kolica i proteze?' čulo se pritom.

Saborski zastupnici nastavili su s raspravom o dva izvješća koja se odnose na hrvatske branitelje - izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. Uoči rasprave, zbog novonastalog stanja u RIZ Odašiljačima stanku su zatražili HDZ, HDSSB i Laburisti, a Leko je dopustio stanku. Naime, zastupnicima je jučer dostavljeno pismo radnika RIZ Odašiljača u kojem oni tvrde kako su DUUDI i CERP dio dionica RIZ-a i nekih drugih državnih tvrtki predali u ruke privatnim osobama na ime naknade za oduzetu imovinu.


Prema izvješću koje je predstavio ministar branitelja Predrag Matić, u 2013. je na ostvarivanje prava hrvatskih branitelja potrošeno 5,92 milijarde kuna, što je 157,4 milijuna kuna ili 2,65 posto više nego u 2012. Najviše novca (84,62 posto) ili nešto više od pet milijardi potrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, zatim za trajna prava branitelja (11,76 posto), za stambeno zbrinjavanje 0,58 posto te za zapošljavanje hrvatskih branitelja 0,56 posto, kao i za carinske i porezne olakšice 0,62 posto. U 2013. pozitivno je riješeno 212 zahtjeva za dodjelu stana ili stambenog kredita, što je za 74 zahtjeva ili 35 posto manje nego 2012. godine.

Odbor za veterane smatra izvješće korektnim i preglednim, ali traže da se, zbog stambenog zbrinjavanja branitelja, dodatno razmotri mogućnost dodjele ili otkupa praznih stanova u državnom vlasništvu te iznalaženje sredstava za dovršetak izgradnje započetih stambenih jedinica. Uz to, veću pozornost treba obratiti i na poštivanje prava prvenstva pri zapošljavanju branitelja i djece poginulih branitelja, osobito u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu.

Kad je riječ o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013., imovina Fonda je 31. prosinca 2013. iznosila 1,088 milijardi kuna ili 147 milijuna kuna manje nego godinu prije. Ostvarena dobit iz poslovanja za raspodjelu iznosila je 112,4 milijuna kuna ili 16 milijuna kuna manje nego u prošlom izvještajnom razdoblju. Broj udjela smanjen je za 136.000 i 31. prosinca 2013. bio je 1.947.523,0064, a vrijednost udjela na taj dan je bila 498,94 kune.

Članovi Odbora za veterane naglašavaju nužnost i hitnost prijenosa novih dionica prilikom privatizacije trgovačkih društava u državnom vlasništvu u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.