POSJET BEOGRADU

Brammertza zanima tko je skrivao Mladića i Hadžića

12.09.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Uoči prvog radnog posjeta Beogradu nakon nedavnih uhićenja i izručenja Haaškom tribunalu preostale dvojice haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz najavio je, kako u ponedjeljak prenose beogradski mediji, da će njegov posjet biti usmjeren na utvrđivanje činjenica o tome kako su Mladić i Hadžić uspijevali tako dugo biti u bijegu

Brammertz će sa srbijanskim dužnosnicima razgovarati i o daljnjoj suradnji i aktualnim sudskim postupcima koji se vode pred Haaškim tribunalom, što se odnosi i na suradnju kada je riječ o pristupu haaškog tužiteljstva srbijanskoj dokumentaciji i arhivama.

Glavni haški tužitelj je uoči dolaska istaknuo važnost utvrđivanja činjenica o tome kako su Mladić i Hadžić godinama uspijevali izbjeći uhićenje.

Brammertz bi trebao tijekom poslijepodneva stići u Beograd, nakon čega se očekuje njegov susret s članovima akcijskog tima i službi angažiranih na uhićenju haaških optuženika. On će se tijekom dvodnevna boravka u Beogradu također sastati s voditeljem srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem i srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Iz ureda predsjednika Srbije Borisa Tadića za utorak u podne najavljen je njegov sastanak s Brammertzom, nakon čega će biti održana zajednička tiskovna konferencija.