NAKON REHABILITACIJE

Brajši optužnica za utaju 5,7 milijuna kuna

21.01.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon što je kardinal Josip Bozanić rehabilitirao Jelenu Brajšu (73), bivšu ravnateljicu zagrebačkog Caritasa, i uručio joj posebno priznanje za njezin rad, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je novu optužnicu protiv Brajše zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

ZAGREB - Optužnica tereti Brajšu da je, dok je bila ravnateljica Caritasa, gospodarskim zlouporabama oštetila državni proračun, Zavod za zapošljavanje te fondove mirovinskog, zdravstvenog i invalidskog osiguranja za 5,7 milijuna kuna.

Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama izvijestilo da je protiv Brajše podignuta optužnica pred zagrebačkim Općinskim sudom, zbog kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Tereti ju se da kao ravnateljica Caritasa od početka 2001. do kraja 2004., u cilju pribavljanja nezakonite materijalne dobiti za Caritas, za svoje zaposlenike nije plaćala doprinose s osnove poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada, kao ni obvezne doprinose za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, niti doprinose za zapošljavanje.

Naime, Brajša je, stoji u optužnici, zaposlenicima isplaćivala plaće u gotovini, i to u većem neto iznosu od onog koji je iskazan u obračunu plaća, a zaposlenicima koji nisu imali zaključen ugovor o radu plaću je isplaćivala bez obračuna poreza i doprinosa.

Na taj je način državni proračun oštetila za 2,7 milijuna kuna, fondove mirovinskog i invalidskog osiguranja za 1,5 milijuna kuna, fondove zdravstvenog osiguranja za 1,3 milijuna kuna, a Zavod za zapošljavanje za 101 tisuću kuna.

Brajšu se optužnicom tereti i da nije ustrojila niti vodila poslovne knjige i evidencije.

Riječ je o drugoj optužnici koju je protiv Brajše podiglo zagrebačko tužiteljstvo - onom prvom bila je optužena da je skrivajući dnevnik s opisima silovanja i bludničenja na štićenicima Caritasova doma u Brezovici počinila kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, no u proljeće 2007. sud ju je oslobodio krivnje.

Kardinal Josip Bozanić nedavno je, predvodeći misu u povodu nedjelje Caritasa, osudio medijske napade koje je Brajša doživjela, rekavši da su obilovali netočnostima te ih nazvavši medijskim linčom.