OTKAZI PIŠU DRAME

Bračni par u škveru ostao bez posla - plač i očaj

24.03.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Vijest o stečaju brodogradilišta u kojem oboje rade desetak godina bračnom je paru Kseniji i Siniši Đorđeviću donijela besanu noć, nažalost, samo tek prvu u nizu

Imaju sina, srednjoškolca i račune koje slažu na hrpu. Jučer su dobili plaću za veljaču, pa samo mrvicu mogu slobodnije udahnuti, ali neizvjesnost tjera Kseniju na plač, a Siniši stvara grč. Ne znaju odgovor kuda i kako dalje, situacija je katastrofična, pišeNovi list

Brojke s burze nezaposlenih dovoljno govore, u susjednim brodogradilištima, naročito '3. maju', ali i 'Viktoru Lencu', nemaju se čemu nadati kad i oni muku muče sa svojim ljudima. Već su se raspitali među svojim kolegama, kažu.

Situaciju im donekle olakšava što žive u kući roditelja, pa nemaju stambeni kredit, ali kao i većina građana imaju druge obveze prema bankama kojih se nimalo ne tiče niti će pokazati zrnce samilosti za to što su oboje ostali bez posla. A sina treba školovati, račune platiti.
Kseniji je otac radio u škveru, a iako je to slutila iz nekih ranijih najava, nadala se kako iz Vlade neće stići najgora od najgorih vijesti.

'Nitko ništa ne zna, ni kada ćemo u stečaj, ni koliko ćemo još raditi. Ovo je grozno. Spomenuli su otpremnine i ima ljudi koji se tome raduju, oni koji su pred mirovinu. Meni otpremnina nije utjeha, u redu, pomoći će za jedno kratko vrijeme, ali što onda?

Moj problem je što ću ostati bez posla, pojadala se Ksenija. Život bračnog para Đorđević, nakon prekjučerašnje vijesti iz Banskih dvora, potpuno je izbačen iz kolotečine.

Brodski mehaničar Silvio Jaška ima 30 godina, deset godina ima radnog staža u 'Kraljevici'. I on se pita gdje će naći drugi posao, a kaže da banka već šalje opomenu za ratu kredita od 350 kuna.

'Naše plaće nisu velike, između tri i četiri tisuće kuna. I s time jedva preživite mjesec, a kako bez toga?!, pita se mladi Jaška, ali koji se dobro sjeća kako je upravo Radimir Čačić prije nekoliko godina, kad je u jeku jedne predizborne kampanje održao skup u kafiću preko puta brodogradilišta, poručio - već tada - da 'Kraljevicu' treba zatvoriti.