MOST U KAMPANJI

Božo Petrov: Želimo ukinuti politički montirane županije

13.09.2015 u 17:06

Bionic
Reading

MOST nezavisnih lista u nedjelju je upozorio da je sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske skup i neučinkovit, te se zalozio za ukidanje "politički montiranih" županija, reformu javne uprave, depolitizaciju javnih službi i sprječavanje političkih kadroviranja.

Predsjednik MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov rekao je na konferenciji za novinare da se MOST zalaže za ukidanje sadašnjih "politički montiranih" županija, rekavši kako bi ih maksimalno trebalo biti devet. Prije racionalnog preustroja županija trebalo bi, smatra, provesti jednogodišnju temeljitu, stručnu, sveobuhvatnu javnu raspravu svih institucija i pojedinaca koji svojim doprinosom mogu pomoći u iznalaženju najboljeg modela reorganizacije teritorijalnog ustroja. Predlaže i lokalne referendume stanovništva na rubnim zonama radi njihova izjašnjavanja kojoj teritorijalnoj jedinici žele pripadati.

Petrov je istaknuo i da se MOST zalaže za depolitizaciju javnih službi te sprječavanje političkih kadroviranja, kao i da se konačno naprave kriteriji za izbor, a nakon toga i za napredovanje.

Zauzima se i za okrupnjavanje općina i gradova putem zajedničkih ustanova i usluga, u cilju njihova pojeftinjenja te bolje, stručnije i efikasnije organiziranosti. "Zajedničkim specijaliziranim tijelima (npr. komunalnih djelatnosti, agencijama za razvoj i suradnju i slično) građanima će se osigurati ujednačena usluga na čitavom teritoriju tako integriranih i umreženih samouprava", istaknuo je.


Petrov drži i kako je konačno došlo vrijeme da birači sadašnjih stranaka konačno shvate tko radi, a tko ne, te tko samo daje obećanja. Smatra da SDP i HDZ nisu nikada imali ni volje niti hrabrosti provesti reforme javne uprave, iako su to imali kao predizborna obećanja.

Ekonomist Ivan Lovrinović upozorio je kako, od 20 županija plus Grad Zagreb, njih deset njihovi porezni obveznici ne mogu održavati jer imaju manje od 150 tisuća stanovnika. Uz to, dvanaest županija je ispod državnog prosjeka razvijenosti, a samo njih tri prelaze taj prosjek. Također, dodao je, samo su tri županije u stanju prikupiti 50 posto svojih prihoda od poreza, dok njih 15 to ne može.

Lovrinović jednom od nelogičnosti smatra i što pojedini gradovi, primjerice Koprivnica, imaju veće proračune od samih županija. "Koprivnica ima proračun od oko 160 milijuna kuna, a sedam županija ima manji proračun od nje", kazao je.

Upozorio je kako je u sadašnjem teritorijalnom ustroju zemlje došlo do umnožavanja administracije i birokracije koja sama sebi sve više postaje svrhom. "Ovakav teritorijalni ustroj zemlje je neučinkovit, postao je prepreka razvoju, sve više sam sebi postaje svrha. Uz to, teritorijalni ustroj postao je ključni oslonac SDP-a i HDZ-a, koji su do sada bili na vlasti, jer su županije, kada im je ponestalo novaca, dodatno su se financirale iz državnog proračuna. To je tada postao teren za stvaranje klijentelizma, jer oni koji nemaju novca tada moraju slušati", kazao je Lovrinović.

Na novinarski upit hoće li MOST izaći na izbore u svim izbornim jedinicama, Petrov je rekao da im je to intencija te je pozvao sve, kojima dosadašnje vlasti nisu ulijevale nadu, da im se pridruže. Negirao je da razgovaraju s bilo kim o predizbornom ili postizbornom koaliranju. "Nema predizbornog ili postizbornog koaliranja. Postoje reforme koje se trebaju provesti i samo na takav način se mogu mjeriti svi političari. MOST je odgovoran prema biračima i provest ćemo ono što smo obećali. Dosadašnje stranke nam ne ulijevaju takvo povjerenje, jer da su imali namjeru to provesti onda bi sva obećanja s predizbornih letaka proveli u djela", kazao je.