IZGLASAN REBALANS

Božo Petrov: Umjesto laptopa, stižu vam 'tablete'

29.11.2016 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon stanki saborski zastupnici dopunili su dnevni red te izglasali izmjene proračuna za 2016. Amandmani oporbe su, očekivano, odbijeni redom

Među odbijenim amandmanima našao se i onaj Živog zida. Naime, ta je stranka tražila da se za nabavu lektira za osnovnoškolske knjižnice sredstva povećaju za 200 tisuća kuna, a da se taj iznos pronađe u sredstvima predviđenima za informatizaciju Sabora.

'Sredstva za školske knjižnice sramotno su niska. Predviđa se samo 200.000 kuna za obaveznu lektiru. Roditelji već moraju dati novac za udžbenike, a sada će morati i za lektiru. Istodobno se za informatizaciju Sabora predviđa povećanje od 100 posto i nabavljamo tablete iako imamo laptope', kazao je Branimir Bunjac iz Živog zida.

No odmah se javio predsjednik Sabora Božo Petrov. 'Famozne tablete će vam doći umjesto laptopa', kazao je Petrov.

Vladajući su redom odbili sve amandmane SDP-ovih zastupnika Vedrana Babića, Gordana Marasa, Željka Jovanovića i Marija Habeka koji su tražili preraspodjelu i više sredstava za projekte u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

'Vlada odbija obvezu koja je već krenula i provodi politiku kao što je i ova u poreznoj reformi, u središtu su samo oni koji su najbogatiji. Bio bih sretniji da se odreknemo tableta koje nam daje predsjednik Sabora Petrov', kazao je Gordan Maras.

'Imali ste priliku odreći se desetljeća laptopa, a samo zbog uvođenja tableta ćemo uštedjeti 900 tisuća kuna', odgovorio je Petrov.

Vladajući su odbili i amandmane kluba zastupnika HNS-a i HSU-a, a među njima i onaj kojim se traži više sredstava za klizišta.

'Preko 120 milijuna kuna štete. Pričamo o demografiji, a kako će ljudi ostati u selima ako nemaju ceste za doći do sela. Apeliram na sve vas da se ta problematika razradi i stavi u proračun i za 2017.', apelirala je bezuspješno HNS-ova Marija Puh.

Sabor je na kraju izglasao rebalans s 81 glasom za, dva suzdržana i 27 protiv.