dvodnevni službeni posjet

Božinović u Istanbulu na 6. ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa

19.02.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je doputovao u dvodnevni službeni posjet Istanbulu gdje će sudjelovati na 6. ministarskoj konferenciji u sklopu Budimpeštanskog procesa, foruma koji već više od 25 godina okuplja niz zemalja i međunarodnih organizacija oko pitanja migracija

'Imat ću priliku razgovarati s nizom ključnih sugovornika iz zemalja koje su izvorišta migracija, kao i onih koje se nalaze na migrantskim rutama. To je dio naših stalnih diplomatskih aktivnosti jer smo kao zemlja koja štiti najdužu europsku granicu iznimno zainteresirani za dijalog sa svima koji su uključeni u pitanja migracija', kazao je Božinović u izjavi Hini.

Dodao je da je ministarska konferencija Budimpeštanskog procesa, na kojoj sudjeluju predstavnici više od 50 zemalja iz Europe, Bliskog istoka i Azije 'prilika za Hrvatsku kako bi potvrdili da smo država aktivna u političkom dijalogu i operativnom provođenju politika koje imaju za cilj suradnju na sprječavanju ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i drugih transnacionalnih sigurnosnih izazova, poput organiziranog kriminala i terorizma'.

Uz ministre na skupu sudjeluju i predstavnici više od 15 organizacija europske, međunarodne i regionalne razine.

Božinović će u srijedu održati govor na konferenciji, a potom i bilateralne sastanke s ministrima iz Mađarske, Turske, Afganistana, Pakistana i Grčke.

Budimpeštanski proces je međuregionalni dijalog o migracijama koje se protežu od Europe do regije Puta svile, također uključujući istočnu Europu, zapadni Balkan i srednju Aziju.

Projekti u regiji Puta svile, ističu organizatori, služe za poboljšanje kapaciteta administracije kako bi bolje upravljali svim aspektima vezanima uz migracije, uključujući svijest kako se one mogu učinkovitije koristiti za globalni razvoj.

Kroz dijalog, razmjenu informacija i iskustava promiče se zajedničko razumijevanje migracijskih koncepata i politika, kao i zajednički jezik o migracijskim pitanjima, ističu u MUP-u.