krenuo postupak

Policija potvrdila: Nemamo nikakvu prijavu oko Matanića. Provodimo izvide

08.04.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je novoobnovljene prostorije Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb

Božinović je nakon obilaska dao izjavu za medije, a pritom se osvrnuo na korupciju.

'O korupciji se govori svakodnevno, stvara se buka, no postoje oni koji stvaraju buku i ne prepoznaju činjenice, a postoje i oni koji rade. Što se tiče rada MUP-a po pitanju korupcije, to je složen posao. Radi se o dugotrajnim istraživanjima, ali prosječno se godišnje prijavi 830 kaznenih djela, što znači da ovi dečki dnevno za korupciju prijave dva kaznena djela. Nikad nismo imali više rješenja kaznenih djela na razini Hrvatske. Razriješenost je viša od 70 posto', rekao je Božinović.

'Bez obzira na prepucavanja, ubiranja političkih bodova vezano uz afere, u svim aferama nitko nikada nije dovodio u pitanje postupanje i profesionalnost rada policijskih službenika', dodao je.

'Borba protiv korupcije znači ulaganje u ljude i najsuvremenija sredstva', kazao je.

'Za sve vrijeme dok su se radili prostori, u dijelu tih prostora PNUSKOK je odrađivao složene akcije, uključujući ovu danas. Radi se o pronevjerama u domeni poreza, carina. Radi se o uvozu automobila, ukupna vrijednost je oko 900 tisuća eura. Uhićeno je desetak osoba', komentirao je Božinović današnju akciju USKOK-a i policije.

'S obzirom na sve medijske napise, mi ćemo u koordinaciji s DORH-om započeti izvide. O kakvim se kaznenim djelima radi, ne možemo vam reći. Moglo bi se raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba', kazao je o optužbama protiv Matanića načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

'Nismo komentirali istraživanja koja su u tijeku, to nije posao ministara i politike. Ovo su očito prigodne izjave koje se daju u kampanji. Neodgovorno je s obzirom na razinu s koje se te izjave daju', poručio je Božinović komentirajući jutrošnji status Zorana Milanovića o bivšem ministru Banožiću. Kazao je da je policija svoj dio posla obavila i podnijela kaznenu prijavu.

'Ako postoji primjedba, može se provjeriti, ali to se ne radi s javne scene, pred medijima, jer to samo govori o tome je li u pitanju želja da se proizvede dojam u javnosti ili stvarno zabrinutost i pitanje koje se legitimno postavlja. Ako ne idete institucionalnim putem, o tome govorite medijski, a ne obraćate se institucijama, onda je jasno da je cilj izjava nešto drugo, a ne kako u Ustavu piše – briga za funkcioniranje državnih institucija. To se ne pokazuje grubim riječima i uvredama', poručio je Božinović.