afera krtica

Božinović: MUP ima osigurače za otkrivanje zlouporaba u sustavu

29.07.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak iz Sinja da je slučaj u kojem je u Uskokoj akciji osumnjičen visokorangirani policijski službenik dokaz da MUP ima osigurače koji mogu dovesti do otkrivanja zlouporaba

Među najmanje tri osobe koje se navodno terete za odavanje tajnih podataka, je i službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA).

Policija na slučaju radila barem pola godine

"Na ovom slučaju hrvatska policija radi barem pola godine, ako ne i više, što znači da se radi o jednom ozbiljnom i profesionalnom poslu", poručio je Božinović.

Ministar je objasnio kako je policija od trenutka kad je nastala sumnja i detekcije do razotkrivanja, svo vrijeme štitila i sustav da se ne bi napravila nekakva šteta.

"Nema sustava, nije ga nikad ni bilo, da nije bilo kukolja. Nekad će ti kukolji proklijati u velika stabla, u velike biljke. Mi ovdje činimo sve, i mislim da smo u tome uspješni, da to detektiramo i riješimo", rekao je Božinović govoreći kako je u svim institucija čovjek najveća vrijednost, ali ponekad i najslabija karika.

Ocijenio je da je policijski službenik napravio "grešku koja nema oprosta".

"Poruka koju šaljemo i koju ćemo slati i ubuduće je da nema nikakve tolerancije na kršenje zakona. To je jedini ispravan put i tako zapravo jačamo hrvatske institucije. Vidi se to i po rezultatima hrvatske policije", kazao je ministar unutarnjih poslova koji je bio na hodočašću vojske, policije i branitelja u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Dovršene pretrage - slijedi analiza sadržaja

U MUP-u se doznaje da je policija dovršila pretrage koje je provodila u sklopu izvida. Navode da je izuzeta veća količina "pokretnih stvari te slijedi pretraga i analiza sadržaja".

O svemu utvrđenom policija će obavijestiti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji će odlučiti o daljnjem tijeku postupka.

Božinović je ranije istaknuo da u slučaju curenja podataka nacionalna sigurnost nije ugrožena te da je osumnjičeni policijski službenik udaljen je iz službe. Neslužbeno, riječ je o Damiru Ostermanu, informatičkom znanstveniku i voditelju projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar policijskog sustava.

Mediji navode da je Osterman koristio svoje ovlasti da dozna koga policija prati i sluša pa je, među ostalim, otkrio i tajne mjere protiv nekadašnjeg čelnika Dinama Zdravka Mamića osuđenog za izvlačenje novca iz tog kluba.