strava na autocesti

Božinović izvjestio da su u nesreći na A4 bili poljski hodočasnici na putu za Međugorje

06.08.2022 u 11:50

Bionic
Reading

U prometnoj nesreći koja se jutros oko 5.35 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, u slijetanju poljskog autobusa smrtno je stradalo 12 osoba, a 31 je ozlijeđena, neke teže, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu rekao je da je Centar 112 dobio prvu informaciju da se na autocesti A4 dogodila strašna prometna nesreća od državljanke Poljske koja je bila u autobusu.

„Odmah su izašle sve žurne službe na teren. Prva je izašla hitna služba, 16 timova, zatim policija, vatrogasci i naravno djelatnici HAC-a“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. „Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći“, dodao je Božinović.

„Prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala otići na hodočašće u Međugorje“, kazao je ministra te dodao da je o nesreći informiran predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Imao je razgovor s poljskim premijerom Morawieckim i izrazio mu je sućut, njemu osobno i obiteljima i narodu Poljske“, kazao je Božinović.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažirano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.

Prometna nesreća na A4 Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

„Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55. Tijekom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško ozlijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku“, kazala je Grba-Bujević.

Izvijestila je da je od 43 osobe 12 poginulo, a 31 ozlijeđena. No, još se diže autobus i moramo ostaviti mogućnost da je eventualno netko pod autobusom, ali se nadamo da nije nakon prvog pregleda, rekla je.

Poljska konzulica Dagmara Luković zahvalila je službama na vrlo brzoj i efikasnoj akciji i podršci poljskim građanima.

„To su situacije kad se ljudi pokazuju ljudima. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo u direktnom kontaktu sa službama i da pomognemo u zbrinjavanju i kontaktima s obiteljima poginulih i stradalih osoba“, izjavila je Luković u Varaždinu.

Inače, najteže prometne nesreće autobusa na hrvatskim cestama su 14 poginulih i 22 ozlijeđenih u nesreći slovačkog autobusa na autocesti A1 u blizini Gospića 7. rujna 2008.; deset poginulih i više desetaka ozlijeđenih u slijetanju autobusa kosovskih registarskih oznaka na autocesti kod Slavonskog Broda 25. srpnja 2021. te osam poginulih i 44 ozlijeđena putnika u češkom autobusu, koji je 23. lipnja 2012. sletio s autoceste A1 i prevrnuo se.

Konferencija za medije oko prometne nesreće na A4 Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak