MISU VODIO NA ČEŠKOM

Bozanić bio u Velehradu kao papin izaslanik

05.07.2013 u 22:33

Bionic
Reading

Papin izaslanik kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u Velehradu u Češkoj misno slavlje s češkim, moravskim i šleskim biskupima u prigodi proslave 1150. obljetnice dolaska sv. Ćirila i Metoda među slavenske narode i početaka njihovoga navještaja Evanđelja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Više desetaka tisuća hodočasnika okupljenih ispred velehradske bazilike, kako navodi Tiskovni ured, burnim je pljeskom prekidalo govor kardinala Bozanića, odajući mu na taj način zahvalnost što im se obratio na njihovom jeziku, kao i papi Franji što je zagrebačkoga nadbiskupa poslao kao svoga izaslanika na velebno slavlje u Velehrad.

'Hvala vam za homiliju koju ste izrekli na tako lijepom češkom jeziku', rekao je predsjednik Češke biskupske konferencije kardinal Dominik Duka zahvaljujući na završetku misnoga slavlja Papinu izaslaniku kardinalu Josipu Bozaniću.

Kako je u pozdravnoj riječi istaknuo olomoucki nadbiskup mons. Jan Graubner, u Velehrad su na jubilejsko slavlje apostola slavenskih naroda, patrona Moravske i cijele Europe - sv. Ćirila i Metoda, došli biskupi iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Rusije, Ukrajine i Njemačke, njih tridesetak.

Euharistijsko slavlje su koncelebrirali, uz dvjestotinjak svećenika, i kardinal Miloslav Vlk te apostolski nuncij u Republici Čaškoj mons. Giuseppe Leanza i tajnik Nuncijature mons. Dennis Kuruppassery.

Nadbiskup Graubner je izrazio radost što su sv. Ćiril i Metoda potaknuli veliko oduševljenje i u sadašnjosti, jer se na slavlje njima u spomen odazvao velik broj uzvanika različitih vjera i nevjera te političkoga spektra Zaželio je, kako navodi Tiskovni ured, da taj događaj potakne dar međusobnoga razumijevanja, izgrađenoga na baštini Evanđelja, koju su Solunska braća promicala.

Češki predsjednik Miloš Zeman, obraćajući se nazočnima po završetku misnoga slavlja, istaknuo je da sv. Ćiril i Metod nisu među slavenske narode došli s mačem, nego s kulturnom riječju te da je ta poruka važna i za današnji život češkoga društva i izgradnju nacionalnoga identiteta. "Prihvaćamo sve one koji dolaze k nama s kulturom", istaknuo je Zeman, uz kojega su misnome slavlju bili nazočni najistaknutiji predstavnici političkoga živote Republike Češke.

Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki profesionalni mješoviti zbor sa solistima, koji su uz pratnju orkestra pjevali dojmljive dijelove mise te pjesme sv. Ćirilu i Metodu. Na velikom trgu i travnjacima oko velehradske bazilike bili su postavljeni video zidovi, na kojima su mogli pratiti misno slavlje oni koji nisu izravno imali pogled prema oltaru, koji je bio urešen likovima sv. Ćirila i Metoda te Majke Božje, čiji se originalni lik nalazi u velehradskoj bazilici.

Kardinal Duka, navodi Tiskovni ured, uručio je zaslužnim pojedincima češkoga društvenoga i crkvenoga života medalje Češke biskupske konferencije, a vjernici u narodnim nošnjama predali su cvijeće svim kardinalima, nad/biskupima i svećenicima.