odbor za ustav

Bošnjaković: 'Oporba nije pitala Vladu kada je radila svoje izborne zakone'

04.05.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) izjavio je u četvrtak da oporba nije ništa pitala Vladu kada je radila svoje prijedloge izbornih zakona i upućivala u proceduru, a sada traži od Vlade da se nju pita

„Jesu li oni zvali Vladu kada su radili svoje prijedloge”, upitao je Bošnjaković komentirajući odluku Odbora koji je odbio prijedlog oporbe da raspravlja o izbornom zakonodavstvu.

„Na dnevnom redu već imamo sedam zakonskih prijedloga oporbenih klubova vezanih za izbore i izborne jedinice. Oni su svoje prijedloge napravili, a sada traže od Vlade da kada ona treba napraviti svoj prijedlog da u radnoj skupini omjer mora biti pola oni, a pola vladajući, što zapravo nije u redu”, izjavio je Bošnjaković u Saboru. Ocijenio je da to nije ujednačeni ni pravilan pristup. Pritom nije odbacio mogućnost sazivanja tematske sjednice Odbora na temu izbornih zakona, ako se tako dogovore.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prihvatio je jutros na sjednici prigovor HDZ-ove Marije Jelkovac da prema Poslovniku Odbor nije ovlašten raspravljati ni odlučivati o prijedlogu trećine oporbenih članova Odbora jer se ne nalazi na dnevnom redu sjednice Sabora.

„Kao Odbor nemamo što o tome raspravljati, a pogotovo da kao Odbor zauzimamo stav kakvu će radnu skupinu formirati Vlada prilikom izrade izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama”, rekao je Bošnjaković. Podsjetio je da to nije prvi takav slučaj, da se slično dogodilo 2019. kada je i Ustavni sud stao na stranu Odbora i rekao da članovi Odbora imaju pravo na prigovor.

Poručio je oporbi kako bi bilo dobro da prvo vide vladin prijedlog, kada ga iznjedri, pa da onda o svemu raspravljaju i postigne se nekakav konsenzus.