Dan pobjede nad fašizmom

Bošnjaković: Antifašizam je ugrađen u naš Ustav

09.05.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je rekao da je antifašizam ugrađen u hrvatski Ustav čime je određena hrvatska ideologija te da moramo imati pravilan stav o onome što se dogodilo

'Antifašizam je ugrađen u naš Ustav i tu smo kao država odredili našu ideologiju i temeljne vrijednosti. Žalosti me, nakon svih ovih godina, da ljudi ne razlikuju neke stvari. Povijest ne možemo promijeniti. Ona je takva kakva je, ali moramo imati pravilan stav o onome što se dogodilo', rekao je Bošnjaković nakon svečane akademije u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

Istaknuo je da treba afirmirati ono što je dobro te osuditi ono što je loše, da se u budućnosti tako nešto ne ponovi.

Što se tiče odlaska predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Bleiburg na dane sjećanja na poginule u Drugom svjetskom ratu, poručio je da to treba komentirati sama predsjednica.

'Naprosto, svaka žrtva koja je žrtva zato što je drugačije ideologije, vjere, nacije, nije u redu da je žrtva samo radi toga', istaknuo je.

Upitan što misli o aferi SMS i curenju tajnih podataka, rekao je da je to posao drugih državnih tijela poput Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova, dok je na pitanje je li ugrožena nacionalna sigurnost jer se priča o planovima za prisluškivanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, odgovorio da su to priče.

'Priče su jedno, a zapravo treba izvesti konkretne činjenice, dokaze i onda možemo o tome kompetentije razgovarati', ocijenio je.

Upitan je li i on zabrinut jer je i predsjednica zatražila izvješće SOA-e, rekao je da ona ima te ovlasti te da bilo koja tijela koja rade u tome postupku njemu nemaju što odgovarati.