U REPUBLICI SRPSKOJ

Bošnjačkoj obitelji otimaju kuću Ive Andrića

22.02.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Nakon što su se nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića u javnosti potužili da im je uzurpirana zemlja na kojoj Republika Srpska (RS) i redatelj Emir Kusturica grade Andrićgrad, u Višegradu je na pomolu novi skandal s otimačinom imovine Bošnjaka, izvještava Agencija Anadolija (AA)

Naime, vijećnici Skupštine općine Višegrad su 7. veljače prihvatili inicijativu Ferijalnog saveza RS i donijeli odluku o eksproprijaciji nekadašnje kuće nobelovca Ive Andrića, koja se nalazi na lijevoj obali Drine, nedaleko od mosta Mehmed-paše Sokolovića, a koja je desetljećima u vlasništvu bošnjačke obitelji Ploskić. Riječ je, zapravo, o kući koju su Ivi Andriću u nasljedstvo ostavili njegova tetka i pomajka Ana i tetak Ivan Matkovšik, a u kojoj je nobelovac proveo djetinjstvo.

Inače, Andrić je svojeručno pisanim dokumentom o prijenosu vlasništva 17. studenoga 1952. godine 'kuću svog djetinjstva' darovao srezu višegradskom, s izričitim zahtjevom da se u njoj osnuje Dom kulture. No vlasti su kuću još davne 1952. godine prodale željezničaru Muhamedu Ploskiću za 180.000 tadašnjih dinara. Kako tvrde nasljednici Muhameda Ploskića, novac je uložen u Dom kulture u Višegradu, čime je ispunjena i volja slavnog književnika.

Iako je na sjednici lokalnog parlamenta u Višegradu odlučeno da se u okviru inicijative o eksproprijaciji spomenutog objekta 'razgovara s vlasnicima kuće kako bi je oni sporazumno prodali Općini Višegrad', nasljednici obitelji Ploskić, koji nakon protjerivanja iz Višegrada 1992. godine žive u Švedskoj, smatraju da se radi o još jednom pokušaju otimačine imovine Bošnjaka u RS-u. Da njihove tvrdnje imaju osnova, potvrđuje i prethodna odluka Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je spriječio raniji pokušaj eksproprijacije imovine Ploskića. 'Godine 1992. protjerani smo iz Višegrada, zajedno s tisućama naših sugrađana, a naša imovina je opljačkana i uništena. Vladavinom tadašnje Srpske demokratske stranke (SDS) i kuća u kojoj je djetinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić bila je, također, planski opljačkana, a kasnije i devastirana', kazali su ekskluzivno za agenciju Anadolija (AA) u obitelji Ploskić. Nasljednici kuće su Džemila Karčić (djevojački Ploskić), njena sestra Jasna i brat Džemal, koji odavno žive u Švedskoj. Predstavnici obitelji Ploskić naglašavaju kako je posljednja odluka Skupštine Općine Višegrad da se pristupi proceduri eksproprijacije obiteljske kuće Ploskića 'nastavak oduzimanja imovine Bošnjaka'. To, dodali su, Općina Višegrad poduzima i 20 godina nakon rata u BiH.