JOSIPOVIĆ U ISLAMSKOM CENTRU

'Bošnjački narod razvija se kao europski narod'

07.05.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Islamskom centru u Zagrebu sudjelovao na 16. znanstvenom skupu 'Europski identitet Bošnjaka - Od minulog iskustva do suvremene afirmacije' istaknuvši tom prilikom da Republika Hrvatska nema važnijeg susjeda od Bosne i Hercegovine te da je bošnjački narod potpuno ravnopravan u Hrvatskoj

Europski identitet Bošnjaka dobit će u idućim godinama nove konture, rekao je i istaknuo da će Hrvatska kao nova članica Europske unije dati punu potporu BiH u njenim europskim perspektivama.

Predsjednik Josipović je, obrativši se nazočnima, rekao da se bošnjački narod razvija kao europski narod, napominjući kako s drugim europskim narodima dijeli značajke suverenosti i konstitutivnosti. 'Bošnjački narod ima svoju suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, koju dijeli sa sunarodnjacima koji se osjećaju Hrvatima i Srbima' i, kao i drugi narodi, raseljen je u više država, pa i u Hrvatskoj.

'Ono što ih razlikuje od drugih europskih naroda jest to da se nacionalno ime Bošnjak, pretežno, no ne i isključivo, vezuje uz pripadnost islamskoj vjeri odnosno muslimanskoj tradiciji. Ta činjenica čini Bošnjake snažno povezane uz islamski svijet uopće. Kada o tome govorimo pod povijesnim vidicima, onda možemo ustvrditi da je ta činjenica uvjetovala povijesne sukobe i teškoće u odnosima između pojedinih grupacija, često se prelamala na područjima velikog dijela Europe pa i ovdje na našim prostorima', rekao je i dodao kako je taj dio Europe bio područje civilizacijskih i vjerskih sukoba i ratova, ali na sreću i prostor susretanja vjera i kultura, postavši s vremenom prostor dijaloga i suživota.

'Danas u uvjetima stvaranja europskog jedinstva i globalnih odnosa između država, kultura i civilizacija, bošnjački narod, kao europski narod ima veliku i naglašenu ulogu u povezivanju europskog tradicijskog kršćanstva i islamskog svijeta', naglasio je Josipović.

Osvrnuvši se na razvoj hrvatsko - bošnjačkih i odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, rekao je da to nije uvijek išlo bez teškoća te da je ponosan na Hrvate i Bošnjake koji su tijekom godina našli puteve razumijevanja i suradnje. Podsjetio je da je Hrvatski sabor još 1916. priznao ravnopravnost muslimanske vjere u Banskoj Hrvatskoj što je, kazao je, bila temeljna pretpostavka u uključivanje muslimana u sve dijelove društva.

Povezuje nas ne samo granica, već povijest, brojna prijateljstva i brojne aktivnosti, kazao je i naglasio da je bošnjački narod potpuno ravnopravan u Hrvatskoj. On je dio hrvatskog društva, mnogi pripadnici Bošnjaka zauzeli su brojna mjesta u hrvatskom društvu u raznim područjima djelovanja, rekao je i naglasio da Hrvatska jako cijeni taj doprinos kao što i cijeni sve posebnosti njihovog kulturnog i vjerskog života.

Sve to ne znači da je u odnosima među narodima i državama sve bez problema, no uvjeren sam da konstruktivan pristup koji imaju i Bošnjaci i Hrvati dovodi da se svi problemi rješavaju i da naši odnosi postaju sve bolji, istaknuo je Josipović.

Podsjetio i da su Bošnjaci dali velik doprinos obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata, kao i na svoj govor u Parlamentu BiH kada je govorio o pogrešnoj politici Hrvatske 90-ih godina prema BiH.

Izlaganje predsjednika Republike sudionici skupa u Islamskom centru pozdravili su velikim pljeskom i odobravanjem, a nakon toga skup je nastavljen stručnim predavanjima.