SREBRENICA

Bošnjačka djeca ne idu u školu zbog bosanskog jezika

13.06.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Većina bošnjačke djece u Srebrenici u ponedjeljak nije došla na nastavu, nakon što su se njihovi roditelji pobunili protiv odluke vlasti Republike Srpske da u knjižicama i uvjerenjima o završetku školovanja piše bošnjački jezik umjesto bosanskog kako se službeno naziva

Po riječima direktora Prve osnovne škole Srebrenica Dragog Jovanovića, na posljednji tjedan nastave došao je tek manji broj bošnjačkih učenika i nastavnika.

Škole u Republici Srpskoj dobile su naputak ministarstva obrazovanja i kulture tog entiteta u BiH u kojima stoji da je u ustavu Republike Srpske jezik kojim govore Bošnjaci utvrđen kao jezik bošnjačkog naroda.

Ustavni sud BiH nedavno je osporio te odredbe i donio odluku da svaki narod može svoj jezik nazvati kako želi, pa tako Bošnjaci svoj jezik mogu zvati bosanski.

Voditeljica Ureda Vijeća Europe Mary Ann Hennessey ocijenila je da ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske Dane Malešević krši Daytonski sporazum te da provodi 'politiku omalovažavanja, diskriminacije i zastrašivanja nesrpske djece u obrazovnom sustavu'.