ISTRAGA U BIH

Bosanski tajkun Radončić noć proveo na policijskom saslušanju

26.01.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić, koji je u ponedjeljak uhićen u Sarajevu, protekle je noći zadržan na ispitivanju u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a kasnije tijekom dana bit će predan Tužiteljstvu BiH koje će nakon dodatnog ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da mu odredi pritvor

Radončić, koji je predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i zastupik u Domu naroda parlamenta BiH, uhićen je pod sumnjom da je počinio kazneno djelo ometanja pravosuđa i utjecaja na svjedoke.

Prema odredbama kaznenog zakona BiH, ukoliko bi bio osuđen za to djelo slijedila bi ga kazna od jedne do deset godina zatvora.
Uhićenje Radončića, koji slovi za iznimno ambicioznog političara i koji nije krio svoje ambicije da preuzme mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH nakon što je SBB sredinom 2015. godine sklopio koalicijski sporazum sa Strankom demokratske akcije  (SDA), i u utorak je udarna vijest u svim bosanskohercegovačkim medijima.

'Dnevni avaz', čiji je Radončić utemeljitelj i sadašnji vlasnik iz sjene, njegovo privođenje na naslovnici naziva sramotnim, uz tvrdnju kako iza toga stoji "državna mafija" kojoj nije u interesu jedinstvo među Bošnjacima.

Nitko od utjecajnijih dužnosnika SDA, Radončićeva glavnog koalicijskog partnera u vlasti, nije se oglasio povodom njegova uhićenja, no zato je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović iskazao svoju solidarnost s uhićenikom.

'Siguran sam da će kolega i prijatelj Radončić znati nositi se s ovim iskušenjem', kazao je kratko Čović nakon Radončićeva privođenja.
Radončić je pod sumnjom da je zajedno s Bakirom Dautbašićem, svojim kandidatom za državnog ministra prometa i komunikacija, i njegovom nevjenčanom suprugom Bilsenom Šahman pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih klanova na području bivše Jugoslavije.

Od Sarić je traženo da u svom iskazu zaštiti Radončića, koji se u optužnici protiv Keljmendija spominje kao član njegove kriminalne skupine, ali i da svjedočenjem isto to učini i u Keljmendijevu korist.

Krunski dokaz koji potvrđuje takve sumnje su prisluškivani telefonski razgovori vođeni između Dautbašića i Radončića ranije ovog mjeseca, neposredno prije Dautbašićeva uhićenja 11. siječnja.

Portal Klix je odmah nakon Radončićeva privođenja objavio prijepise dijelova razgovora prisluškivanih po nalogu Suda BiH.

Iz objavljenih izvadaka razvidno je kako Radončić i Dautbašić, uz obilje psovki i pogrdnih izraza, dogovaraju strategiju kojom bi omeli sudski postupak protiv Keljmendija, ali i 'pritisnuli' SDA i njezina predsjednika Bakira Izetbegovića.

Spomenut je i zaposlenik američkog veleposlanstva u Sarajevu Zijad Hadžijahić, od kojega su Radončić i Dautbašić tražili da provjeri jesu li pod istragom i kakvom, a zauzvrat su obećali kako će ishoditi da mu supruga bude imenovana za veleposlanicu BiH u Sloveniji.