TURSKA MIRI BIH

Bosanski Srbi nezadovoljni sastankom u Istanbulu

25.04.2010 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako je njegov susret sa srbijanskim i turskim predsjednicima Borisom Tadićem i Abdullahom Gulom u Istanbulu bio veoma važan i koristan, ali značenje i dosege toga sastanka odmah doveo u pitanje srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović

Po povratku iz Istanbula, Silajdžić je novinarima u sarajevskoj zračnoj luci kazao kako se nada konstruktivnim rezultatima nakon trojnog sastanka. Rekao je kako je tijekom susreta s Tadićem i Gulom bilo riječi o većini otvorenih pitanja između BiH i Srbije, poput granice, imovine i dugova.

"Neka od ovih pitanja su jako teška i trebat će vremena za njihovo rješavanje", izjavio je Silajdžić.

Radmanović je, pak, na posebnoj konferenciji za novinstvo što ju je tijekom dana održao u Banjoj Luci ustvrdio kako je Silajdžić privaćajući deklaraciju na sastanku u Istanbulu zapravo prekršio Ustav BiH jer Predsjedništvo BiH nije dalo suglasnost za usvajanje takvog dokumenta.

"Silajdžić je zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem bio u neslužbenom posjetu Istanbulu i nije mogao prihvatiti nikakav dokument u ime BiH", kazao je Radmanović.

Komentirajući Radmanovićevo stajalište, Silajdžić je odbacio tvrdnje kako je prekršio ustav. "Ovo nije nikakvo kršenje Ustava BiH. Na sjednici Predsjedništva ćemo o tome još razgovarati i to nije nikakav problem", kazao je Silajdžić.

Radmanović je također izrazio nezadovoljstvo stajalištima turske i srbijanske politike. Neprihvatljivim je ocijenio to što istanbulska deklaracija hvali i rad Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma (PIC) u čijem radu sudjeluje i Turska.

Vlasti Republike Srpske već mjesecima ulažu napore ne bi li osporili pravo tog tijela da usmjerava rad Ureda Visokog predstavnika (OHR) i ocjenjuje postupke tijela vlasti u BiH i njihovu usklađenost s Daytonskim sporazumom.

Za Radmanovića je posebice neprihvatljivo to što je rad PIC-a podupro i srbijanski predsjednik Tadić.

Radmanović je negativnim ocijenio i odluku ministara vanjskih poslova NATO-a da BiH odobre Akcijski plan za članstvo (MAP). Izjavio je kako će uvjetovanje MAP-a rješavanjem statusa vojne imovine, odnosno zahtjev da se ona uknjiži na ime države "samo proizvesti nove podjele u BiH".

Niz negativnih ocjena Radmanović je zaključio komentarom o nedavnu posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića BiH. Rekao je kako je gotovo cijeli Josipovićev posjet zapravo bio posvećen Federaciji BiH, pri čemu je ignorirana Republika Srpska.

"Josipović se poklonio žrtvama dvaju naroda u BiH i, po mom viđenju, dao doprinos implementaciji Washingtonskog, a ne Daytonskog sporazuma", zaključio je Radmanović.