ŠTEDNJA U VILAJETU

Bosanci manje puše, ali više voze

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2012 14:16
  • Objavljeno 20.02.2012 u 12:57
žene zabava smijeh cigareta pušenje

žene zabava smijeh cigareta pušenje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Financijska kriza, koja uza sve druge europske zemlje potresa i Bosnu i Hercegovinu, nije umanjila strast njenih stanovnika za posjedovanjem automobila, a istodobno je dovela do poboljšanja njihova zdravlja jer se oni, prema dostupnim statističkim pokazateljima, sve više odriču pušenja

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) objavio je kako je tijekom 2011. godine u toj zemlji bilo registrirano nešto više od milijun osobnih vozila odnosno za osam posto više u odnosu na 2010. godinu.

U usporedbi s razdobljem od prije deset godina, u BiH je sada broj putničkih automobila veći za gotovo 380 tisuća, prenose u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine.

Nisu objavljeni podaci o tome koliko je među registriranim automobilima potpuno novih, a sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević drži kako je povećanje broja registriranih automobila prije svega rezultat činjenice da policija puno ozbiljnije nego ranije radi svoj posao pa su mnogi od onih koji su vozili neregistrirane automobile ipak morali odustati od te navike.

Kovačević je upozorio i na činjenicu kako postojeća prometna infrastruktura u BiH ne može odgovoriti naraslim potrebama sve većeg broja vozila te se postojeća cestovna mreža mora hitno poboljšati i dograditi.

Iako očevidno imaju novca za gorivo, građani BiH sve teže izlaze na kraj s poskupljenjima cigareta.

Smanjenje pušenja ili povećanje šverca?

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH objavila je podatke iz kojih proistječe kako je u toj zemlji prošle godine prodano 473 milijuna kutija cigareta, što je za čak 38,62 milijuna kutija manje u odnosu na 2010. godinu

Unatoč toj činjenici, za cigarete je u BiH 2011. godine izdvojeno još uvijek impresivnih milijardu i 180 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 milijuna eura).

Procjena je kako je smanjenje prodaje cigareta rezultat činjenice da su one u protekle dvije godine značajno poskupjele jer je cijena kutije povećana s prosječnih 1,60 KM u 2009. godini na 2,50 KM u 2011. godini

Statistika pokazuje i to kako je u BiH u protekle dvije godine došlo do velikog pada prodaje domaćih cigareta

Domaće tvornice za preradu duhana u 2011. godini uspjele su prodati 158 milijuna kutija cigareta, dok su ih 2009. godine prodale više od 224 milijuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi