OKRUGLI STOL HHO-A

Borovec: U Hrvatskoj nema 'naci scene', ali imamo problem

16.06.2015 u 12:16

Bionic
Reading

'Nismo imali saznanja da je svastika bila vidljiva dva dana prije utakmice. Na sam dan utakmice u deset sati ujutro i u 18 popodne ništa nije bilo vidljivo. Tek uoči početka utakmice dobili smo informaciju da se vidi na terenu. Zar stvarno mislite da bi Hrvatski nogometni savez pokušao prikriti tu činjenicu i ništa ne poduzeti da je za to znao ranije?' kazao je Damir Vrbanović, potpredsjednik HNS-a na okruglom stolu 'Navijačko nasilje i ljudska prava' koji se u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) održao u Novinarskom domu u Zagrebu

Vrbanović drži da je incident, koji se dogodio na utakmici Hrvatske i Italije u Splitu, terorizam u klasičnom smislu i da, prema njegovim informacijama, UEFA nikad nije zabilježila sličan incident.

'Bilo je svega na nogometnim stadionima, ali ovakav čin nitko nije mogao predvidjeti bez obzira na opsežne sigurnosne mjere koje su poduzete', pojasnio je Damir Vrbanović dodavši da prema informacijama kojima raspolaže, iza svega stoji skupina huligana i sitnih kriminalaca, ali i interesi onih koji stoje iza njih.

'Uvjeren sam da će policija odraditi svoj dio posla, pronaći počinitelja, ali i njihova nalogodavca', uvjeren je Vrbanović.

RTL Autor: RTL


Video: Marko Lukunić / PIXSELL

Istaknuo je da će se reprezentacija vraćati u Split i Dalmaciju bez obzira na huligane i na to što predstavnici Grada i Hajduka nisu bili na utakmici.

'Oni su trebali biti na tribinama u utakmici s Italijom, trebali su biti iza svoje reprezentacije', kazao je Vrbanović.

Da iza svastike iscrtane na poljudskom travnjaku stoji neki viši interes, a ne navijački revolt spram HNS-a ili suludi potez pojedinca, uvjeren je i Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a.

'Postoje procjene da incident u Splitu nije izolirana stvar nekog pojedinca, nego organizirane snage. Mi smo upozoravali prije mjesec dana da bi se nešto moglo dogoditi. Nekome je bilo stalo do toga da se Hrvatsku pokuša izbaciti iz natjecanja i da se Hrvatska stigmatizira. Ako to stavite u okvir posljednjih događanja oko Hrvatske i ruske izjave, što je nebuloza, da je u Hrvatskoj pokršteno trideset tisuća ljudi, onda vidite da se Hrvatsku pokušava staviti na zid srama', kazao je Čičak.

Drži da ćemo se nakon svastike zgražati još nekoliko dana, ali ne zbog sebe, nego zbog međunarodne javnosti.

Osvrnuo se i na pozdrav 'za dom spremni' koji se učestalo izvikuje s tribina na nogometnim utakmicama.

'Riječ je isključivo o ustaškom pozdravu koji je inaugurirao Ante Pavelić. Ne postoji uporište tvrdnji da je to stari hrvatski pozdrav. To svakome mora biti jasno', pojasnio je Čičak.

Krunoslav Borovec iz ravnateljstva policije istaknuo je da splitski incident jedinstven u svjetskim okvirima i da je, prema njegovim saznanjima, jedino u Japanu 2002. pokušano nešto slično, ali s namjerom da se utakmica ne odigra.

'Navijači su tada polili teren s nekakvom kiselinom, ali s namjerom da se ne odigra utakmica s Rumunjskom. Mi u Hrvatskoj nemamo naci scenu i poruka iz Splita imala je cilj privući pažnju javnosti. Situacija u Hrvatskoj nije bolja, ali ni gora od ostataka Europe, ali je činjenica da imamo problem koji pokušavamo riješiti gurajući ga jedni prema drugima, a da nismo zajednički sjeli za stol i pokušali ga riješiti', kazao je Borovec.

Čičak je na okruglom stolu predstavio i rezultate projekta 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' na kojem su radili tri posljednje sezone. HHO je tri posljednje nogometne sezone pratio četiri najveće nogometne skupine; Torcidu, Armadu, BBB i Kohortu i ono što oni viču s tribina. Kod svih skupina na vrhu uvredljivih skandiranja nalaze se Hrvatski nogometni savez, Zdravko Mamić, potom slijede međusobna vrijeđanja.

Istaknuto je da je broj neprimjerenih skandiranja iz godine u godinu u opadanju i da je pozdrav 'za dom spremni' eskalirao nakon ispada Joea Šimunića. U HHO-u ističu da su svoja izvješća poslali svim relevantnim institucijama te kako za ne činjenje nema isprike pod egidom nismo znali.

Drže da ponašanju navijača kumuju svi od HNS-a pa naniže i da je nesretna svastika dobro došla da nam otvori oči.