ZAPOVJEDNIK BRIGADE JNA

Boro Ivanović optužen za ratne zločine u Slavoniji

15.10.2013 u 21:08

Bionic
Reading

Protiv 69-godišnjeg Bore Ivanovića, zapovjednika brigade JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku i državljanina Republike Srbije, u Osijeku je podignuta optužnica za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u Slavoniji 1991. godine

Županijsko državno odvjetništvo, ne navodeći njegovo ime, u priopćenju navodi da je te zločine počinio kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, postrojba teritorijalne obrane Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače te dobrovoljačkih postrojba iz Srbije.

Tereti ga da je izdavao zapovjedi za napade i neselektivna granatiranja radi osvajanja tih mjesta i etničkog čišćenja od nesrpskog stanovništva, znajući pritom za zlostavljanja, ubijanja i pljačkanja koja nije spriječio, iako je mogao. Svjesno je pristajao da njemu podređene postrojbe nastave to činiti, ocjenjuje Državno odvjetništvo.

Tako su prilikom osvajanja Tordinaca usmrtili 22 civila, 11 mještana su prvo zlostavljali u jednoj kući a zatim ih prebacili u logor Begejci na područje Republike Srbije. Zapovjedio je napad na Ćelije 7. srpnja 1991. Svi mještani bili su prisiljeni napustiti selo, koje su pripadnici teritorijalne obrane susjednih srpskih sela opljačkali, a poslije toga su artiljerijsko-raketne postrojbe JNA i teritorijalne obrane, vježbajući gađanje, sravnili Ćelije sa zemljom.

Nakon okupacije Laslova, Orlovnjaka, Ernestinova i Antunovca su u razdoblju između 4. rujna do prosinca 1991. pripadnici njemu podređenih postrojbi ubili su 21 civila, pet mučili, a četvoricu zarobljenih pripadnike Hrvatske vojske predali Arkanovim dobrovoljcima znajući da će ih oni ubiti.

Tijela ubijenih bacili su u masovnu grobnicu u Ćelijama, a neposredno prije mirne reintegracije Boro Ivaniović osobno je došao u Ernestinovo i naredio da se tijela iskopaju i premjeste na još uvijek nepoznatu lokaciju. Potom su ubili još tri zarobljena pripadnika Hrvatske vojske, od kojih se za dvojicu još ne zna tko su, navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva objavljenoj danas na internetskoj stranici DORH-a