GODIŠNJICA SMRTI

Boris Šprem dobio portret u Saboru

30.09.2013 u 16:36

  • +5

Otkrivanje portreta Borisa Šprema u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

U povodu godišnjice smrti bivšeg predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema u Saboru je otkriven njegov portret, koji se nalazi u dvorani 'Ante Starčević', s portretima svih ostalih bivših predsjednika Sabora

Sliku akademske slikarice Jadranke Fatur nakon kratkotrajne svečanosti otkrio je Špremov sin Damjan, a okupljenoj obitelji i zastupnicima obratio se i predsjednik Sabora Josip Leko.

'Ovo je prilika kad s odmakom od godinu dana možemo reći da je Boris u živom sjećanju, njegov optimizam, zarazan osmijeh, njegova upornost, njegova predanost poslu, njegova odanost socijaldemokraciji. To je bio njegov izbor voljom, potpunom sviješću, ne stvar tradicije. Bio je socijaldemokrat s vrlo osjetljivim srcem i razumom za malog čovjeka. To ga je u političkom smislu obilježilo potpuno', rekao je Leko

Boris Šprem
je, dodao je, u kratkom vremenu obilježio hrvatsku državu i društvo, no nažalost bolest ga je prerano uzela.

Šprem je dubok trag ostavio i na obitelji. 'Borise, ti si naš ponos! Duboko u nama ostavio si nam svijest i savjest. Trebali smo zaustaviti vlak i avion kojim si krenuo u vječnost, bilo je još puno prilika za to', rekla je Špremova supruga Jasenka.

Prije svečanosti u Saboru, cvijeće i svijeće na grob pokojnog predsjednika Sabora Borisa Šprema položili su predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i aktualni predsjednik Sabora Josip Leko.